Madridi egységfront a katalán politikusok ellen

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A spanyol kormány ismét az alkotmánybírósághoz fordult.


Pártállástól független politikai összefogás körvonalazódik Spanyolországban az alkotmány védelmében, a katalán önrendelkezési népszavazással és az elszakadási törekvésekkel szemben. A konzervatív kormányt a legnagyobb spanyol ellenzéki párt, a baloldali PSOE teljes támogatásáról biztosította. Pedro Sánchez rövid megbeszélést folytatott Mariano Rajoy miniszterelnökkel. A szocialista vezető a Twitteren azt írta: "Felelősség a törvény védelmében, de azzal a meggyőződéssel, hogy a párbeszéden és az akaratok összességén keresztül találunk megoldást".

"Együtt védjük a demokráciát Katalóniában. Egység, arányosság, határozottság" – írta a kormányfő a Twitteren.

„Ez az a pillanat, amikor demonstrálni kell, hogy nincs megosztottság” – mondta Albert Rivera, a spanyol parlament negyedik legnagyobb pártjának számító Ciudadanos nevű liberális középpárt elnöke. A politikus szintén tanácskozott Rajoyjal, és ő is támogatásáról biztosította.

Rajoy a Twitteren azt írta: elégedett az alkotmányos rendet védő pártok egységével. A spanyol kormány csütörtökön ismét az alkotmánybírósághoz fordult, ezúttal a népszavazási törvény és a referendumot kiíró rendelkezés miatt.

Carles Puigdemont, katalán elnök szerda éjjel írta ki a katalán önrendelkezési referendumot október 1-ére. A kérdés arra irányul, hogy Katalónia elszakadjon-e Spanyolországtól.