Madrid védőszentjének ünnepén kétszáz bika pusztulhat el

Fotó: MTI/EPA-EFE / RAUL CARO

-

Az állatvédők azt követelik, hogy a bikaviadalok ne kapjanak állami támogatást.


Madridban több ezren tüntettek a bikaviadalok ellen a város védőszentje, San Isidro ünnepén. Ilyenkor a szokásosnál jóval több küzdelmet rendeznek a helyi arénában. A szervezők szerint 18 ezer ember vonult utcákra, míg a városi hatóságok háromezerre becsülték a résztvevők számát, akik "A bikaviadal erőszak és te megállíthatod" feliratú, óriási molinó mögött sorakoztak fel 17 állatvédő szervezet felhívására.

"A kínzás nem kultúra" – kiabálták a felvonulók, akik az ország több régiójából érkeztek a tüntetésre, hogy követeljék az állatvédelmi törvények szigorítását. Azt követelik, hogy az állatkínzás tartozzon a spanyol büntetőtörvénykönyv hatálya alá, a bikaviadalok ne kapjanak semmiféle állami támogatást, és töröljék a nemzeti kulturális örökségek listájáról. Az egybegyűltek az is követelték, hogy a spanyol kormány vegye ki a bikaviadalokat azon kulturális események közül, amelyek áfáját 21 százalékról 10-re csökkenti.

"Itt az ideje, hogy az egész társadalom egyesüljön és azt mondja, hogy elég" – mondta a szervező, Laura Gonzalo, aki szerint az elmúlt évben mintegy 20 ezer állat pusztult el a különböző viadalokon az országban.

Spanyolországban évek óta vita zajlik a bikaviadalok megítéléséről, számtalan tüntetést tartanak az ellenzői, akik szerint az esemény kegyetlen kínzás, míg támogatói azzal érvelnek, hogy a bikaviadal művészet, az ország hagyományai közé tartozik és egyben szimbóluma is.

San Isidro szombattól hétfőig tartó, háromnapos ünnepén több mint 30 különböző bikaviadalt tartanak Madrid-szerte, az állatvédők ezért időzítették tüntetésüket erre az alkalomra. Becslésük szerint összesen mintegy 200 bika pusztul el a küzdelmekben.

Az ünnep előtti napokban a madridi aréna, a Las Ventas előtti téren található torreádorszobrokat és az épület néhány falszakaszát vörös festékkel kenték össze ismeretlenek.


Napokig tartó ünnep

Madrid védőszentjének ünnepe csak kisebb részben szól a bikaviadalokról. A városszerte felállított szabadtéri színpadokon rengeteg koncert, táncműsor, előadás zajlik. Több helyen tartanak kirakodóvásárt, a parkok megtelnek piknikezőkkel, az utcák pedig hagyományos helyi népviseletbe öltözött férfiakkal és nőkkel.

Hosszú sor kígyózik a szentről elnevezett kápolna előtt. Az emberek arra várnak, hogy vihessenek egy palackkal a csodatévő vízből, amely a legenda szerint meggyógyította I. Károlyt és fiát, II. Fülöpöt is súlyos betegségéből.