Madrid szerint az autonómia felfüggesztése menti meg Katalóniát

Fotó: Europress/AFP/Dani Pozo / Europress/AFP/Dani Pozo

-

Rajoy szerint a válság egész Spanyolországot érinti.


Az alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát, amelyet kormánya hozzáállása fenyeget, nem az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása – mondta Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök a felsőház plenáris ülésének kezdetén szólalt fel, a Katalóniában tervezett intézkedésekről vitájában. A spanyol kormány ahhoz kér felhatalmazást, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

Rajoy szerint nem kizárólag Katalónia van napirenden, mert mindez egész Spanyolországot, "törvényeit, elveit és együttélését" egyaránt érinti. Az alkotmány 155-ös cikkét – ez alapján kaphat felhatalmazást a spanyol kormány a beavatkozásra – most először készülnek alkalmazni.

Katalóniában figyelmen kívül hagyták, megsértették a törvényeket, és ezt el is ismerték – mondta Rajoy. Szerinte elfogadtak egy "új törvényességet" anélkül, hogy azt megtehették volna. Antidemokratikus, az európai demokratikus értékekkel ellentétes intézkedések sorát hozták – mondta.

"Mindennek vannak következményei" – mondta Rajoy. Szerinte nincs alternatíva, az egyetlen amit tenni lehet: "a törvényhez kell fordulni a törvény érvényesítése érdekében". "Vannak dolgok, amelyekkel nem lehet játszani."

A kormányfő azt kérte, támogassák az intézkedéseit, amelyek célja a törvényesség visszaállítása, a bizalom visszanyerése, a gazdasági növekedés megtartása Katalóniában.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de a szocialista párt mellett bírja a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt támogatását is. Ez a 266 tagú szenátusban összesen 214 szavazatot jelenthet.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben, várhatóan szombaton.

Ha a szenátus elfogadja a javaslatokat, a spanyol kormány újból összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról.