Madrid szerdán dönt a Katalónia elleni válaszlépésekről

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

A katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti képviselői aláírták a tartomány függetlenségi nyilatkozatát. A nyilatkozat végrehajtását egyelőre felfüggesztették.


"Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam" – áll a három függetlenségpárti frakció által aláírt nyilatkozatban. Carles Puigdemont kedd este a parlamentben azt mondta, Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülésen értékeli a katalán elnök nyilatkozatát, és dönt a következő lépésekről.

"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" – mondta kedden Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes. Arra hivatkozott, hogy katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt és a referendumot a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

A spanyol miniszterelnök-helyettes Puigdemont keddi parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".

Az október 1-jei népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.