Madrid lázadás miatt fogná perbe a katalán politikusokat

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

A spanyol külügyminiszter szerint a válság után szélesebb körű is lehet Katalónia autonómiája.


Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

José Manuel Maza az eljárást azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták az ún. Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

A kereseteket a spanyol központi büntető illetve a legfelsőbb bírósághoz nyújtják be.Carles Puigdemont, a menesztett katalán elnök nem kapja vissza tisztségét, bármit is mond, de indulhat a decemberi előrehozott tartományi választásokon, ha addig nem kerül börtönbe – mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter. Dastis arra számít, hogy hogy a katalán közalkalmazottak nem fognak engedelmeskedni Puigdemontnak, ha semmibe venné a spanyol kormány utasításait, és megpróbálna hétfőn visszatérni hivatalába.

"Ha szeretne egy párhuzamos világegyetemben élni, hát tegye, de szerintem senki sem fog engedelmeskedni neki" – mondta Dastis.

A spanyol kormány a független Katalán Köztársaság kikiáltása után – az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva – feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat jelentett be.

A katalán elnök szombaton békés ellenállásra buzdította a helyi lakosságot.

"Mindegy, mit mond, Katalóniát jelenleg a központi kormány ellenőrzi" – mondta a spanyolt külügyminiszter.

Dastis szerint a katalán szakadároknak jól át kell gondolniuk, hogy bojkottálni akarják-e a decemberi voksolást, mert "az jogszerű lesz, az eredményeit pedig tiszteletben kell tartani". Puigdemontot is szívesen látják jelöltként, ha addig nem állítják bíróság elé az október 1-jei függetlenségi népszavazásban játszott szerepéért.

A külügyminiszter szerint a jelenlegi válság szerinte nem veszélyezteti Spanyolország területi épségét, de Katalónia kiterjesztett önrendelkezésre tehet szert annak eredményeként.