Madrid hallani sem akar Puigdemont újraválasztásáról

Fotó: MTI/EPA/EFE / Quique Garcia

-

A spanyol kormány szerint csak az lehet katalán elnök, aki a választás napján személyesen megjelenik a parlamentben.


A spanyol kormány azonnal, habozás nélkül a bírósághoz fordulna, ha Carles Puigdemont távollétében újraválasztaná a katalán parlament – mondta a spanyol kormányszóvivő. Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes "bármiféle jogi normával" és a "józan ésszel" is a menesztett katalán elnök elképzelése, hogy Skype-on keresztül tartaná meg programbeszédét.

Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban, és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy plazmatévén keresztül – mondta a kormányszóvivő.

Puigdemont pártja, a Junts pel Catalunya szerint a jelölt távollétében is megválasztható, és megbízhat egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét. A Puigdemont támogatójának számító, szeparatista ERC az elképzelés jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól. A Ciudadanos, a szocialista PSC és a konzervatív PP elutasítják ezt az elképzelést.

Puigdemont azt mondta, hogy ismét elnökké választják, visszatér Spanyolországba, ahol elfogatóparancs van érvényben ellene.