Madrid a katalán autonómia felszámolására készül

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

Carles Puigdemont az üzente, ha nem lesz tárgyalás, kikiáltják a függetlenséget.


A katalán parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi kormány "továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást" – írta Mariano Rajoy miniszterelnöknek a katalán elnök.

Carles Puigdemont 10 perccel azelőtt hozta nyilvánosságra a levelet, hogy tíz órakor lejárt a Madrid által megszabott határidő. Madrid azt követelte, hogy a katalán elnök vonja vissza előző heti nyilatkozatát, melyben kétértelműen fogalmazott arról, hogy Katalónia elszakad-e Spanyolországtól. Puigdemont akkor azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását Puigdemont felfüggesztette, és párbeszédet szorgalmazott Madriddal.

A katalán elnök csütörtökön azt állította, hogy a helyi hatóságok számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy párbeszéd kezdődjön a központi kormánnyal.

Madridi kormányzati források név nélkül nyilatkozva azt mondták, hogy a spanyol kormány szombaton összeül, és megvitatja a spanyol alkotmány 155. cikkének életbe léptetését, amellyel szükség esetén elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit.

Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, és azóta alkotmányellenessége miatt meg is semmisítette az erről szóló jogszabályt. A referendum a spanyol rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollott.

Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió ember támogatta az elszakadást Spanyolországtól. A katalán kormány szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament hamarosan határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezután tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről Spanyolországgal. Madrid azt állítja, hogy nem lesz partner ebben.