Made in China – ha azt mondjuk, tömeggyártás, akkor ez tényleg az

Fotó: Imaginechina / Zhang jiancheng

-

Amit megéri gyártani, annak megéri szentelni egy egész várost. Elmondjuk, hol készül a gomb, a cipzár, az öngyújtó és a „karácsony”.


A Csöcsiang tartománybeli Csiaotout Gombvárosnak is hívják – évi 15 milliárd gombot gyártanak itt, és 200 millió méter cipzárt. Ez a világ gombtermelésének hatvan, illetve cipzártermelésének nyolcvan százaléka.


Ha van a zsebében öngyújtó, azt jó eséllyel Csangcsiban gyártották, ha nem, akkor jó eséllyel Vencsou városából származik: a másfél Budapest méretű városban ötszáz vállalkozás foglalkozik öngyújtógyártással.


Ha Sencsen nevét már megtanulta – a kínai elektronika tekintélyes része onnan érkezik –, akkor Tungkuan a következő városnév, amelyet meg kell tanulnia. Még a Samsungnak is van itt üzeme.


Csöcsiang tartományban évi 200 millió olcsó nyakkendő készül, ami a világ nyakkendőtermelésének durván háromnegyede. A kravátlifőváros neve Sengcsou, amely csak 1995 óta város, de ma már majdnem egymillió lakója van.


Az első nyakkendőgyár 1984-ben indult el Sengcsouban, ma viszont már ezernél is több cég állít elő nyakkendőket. 2009-ben a selyem nyakkendő ára másfél-öt dollár volt, a rendelt mennyiségtől függően.


Sendzsenben csak kicsit laknak többen, mint Magyarországon. Népsűrűsége 5200 fő/négyzetkilométer – összehasonlításként, Budapesten 3300-an laknak egy négyzetkilométernyi területen, Magyarország átlagos népsűrűsége pedig csupán 108 fő/négyzetkilométer.


Jivu egyik fő terméke a „karácsony” – a másik a zokni –, konténerszámra szállítják innen nyár végén a karácsonyi vásárok, ajándékboltok kínálatát.


Wei tudja, hogy a karácsony valami ünnep, azt már viszont nem, hogy valójában miről szól. Napi tíz órában dolgozik Jivu hatszáz „karácsonygyárának” egyikében – havi 3000 jüanért, azaz 134 ezer forintért.


Ha mélyebben érdekli, hogyan működik a kínai tömeggyártás, ajánljuk ezt a Kuangtungban, egy már csak méreteiben is lenyűgöző üzemkomplexumban készült dokumentumfilmet: