Nyolc év után megjelent a madárinfluenza Franciaországban

Fotó: Europress/AFP/Odilon Dimier / István Hajdu

-

Egyelőre vizsgálják, hogy a fertőzés veszélyes-e emberre is.


A madárinfluenza vírusával fertőzött libákat találtak egy franciaországi telepen. A H5N1 vírus jelenlétét a Biras faluban található farmon a francia állategészségügyi felügyelet is megerősítette. A hatóságok egyelőre igyekeznek elszigetelni a fertőzött farmot, és vizsgálják azt, hogy emberre veszélyes-e a kimutatott kórokozó.

A fertőzés, amely 2007 óta az első, a lehető legrosszabb pillanatban érte a gazdákat. A telep ugyanis Dordogne régióban található, ez számít a francia hízott máj legfontosabb termelőhelyének. A karácsonyi időszak pedig Franciaországban is főszezonnak számít a libamájfogyasztásban. Nem véletlen, hogy Stéphane Le Foll agrárminiszter igyekezett megnyugtatni a fogyasztókat, hogy a fertőzés nem jár kockázattal.

A foie gras (vagyis a hizlalt kacsa vagy liba mája) francia előállítói tavaly 1,3 százalékkal tudták növelni termelésüket, amelyet 19 300 tonnára becsülnek – írja a Bloomberg. Franciaország a hízott máj legfőbb előállítója, a világtermelés csaknem 90 százaléka származik innen, többnyire a mostani fertőzésben érintett Dordogne régióból. A foie gras legnagyobb részét azonban ma már nem libából, hanem kacsából állítják elő.

Franciaországban nyolc év után először mutatták ki a madárinfluenza-vírust.