Madárinfluenza miatt vágnak le 9000 pulykát

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Emberre nem veszélyes influenzatörzs támadott meg egy Békés megyei pulykatelepet, az állományt le kell vágni.


Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t csütörtökön. A kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés.

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 9000 pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei, ezt az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében már a gyanú alapján megkezdte a hatóság. A gazdaság állami kártalanítást kap.


Kinn nem maradhat a jószág


A szakemberek a gazdaság körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozásokat is bevezetnek. A veszélyeztetett területeken zárt tartást kell alkalmazni, az állatokat a vadon élő madaraktól védett helyen kell etetni és itatni.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon hosszú járványmentes időszakot követően utoljára 2015 februárjában kellett megküzdeni ezzel a betegséggel. A gazdasági károk minimalizálása érdekében az országos főállatorvos kezdeményezte az Országos Járványvédelmi Központ felállítását, valamint a válságkezelési terv életbelépését.