Macron tárgyalna Irakkal

Fotó: MTI/EPA/POOL / Etienne Laurent

-

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a kurdisztáni népszavazással kapcsolatban kialakult helyzet rendezése érdekében telefonon tárgyalásra Párizsba hívta október ötödikére Haider al-Abádi iraki kormányfőt - közölte az Élysée-palota péntek este.


A beszélgetés során Macron hangsúlyozta, el kell kerülni a helyzet bármilyen fajta eszkalációját". Azt is mondta, hogy Franciaország kész segítséget nyújtani Bagdadnak a feszültség enyhítésében a régióban.

A francia elnök szerint mindkét félnek - a kurdnak és a iraki központi kormánynak is - fontos, hogy egységesek legyenek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, a helyzet stabilizálásában.

Az iraki kurdok szeptember 25-i népszavazásukon elsöprő többséggel támogatták egy független állam létrehozását. Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaztak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Habár ez utóbbi tartományok és települések közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartoznak, gyakorlatilag a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt állnak.