Macron pártja a francia választások nagy esélyese

Fotó: NurPhoto / Michaud Gael

-

Az előrejelzések szerint az első fordulóban alacsony lehet a részvételi arány.


A Franciaországban a bal- és jobboldal között hatvan éve tartó politikai váltógazdaság érhet véget a nemzetgyűlési választások első fordulójában. A felmérések szerint Emmanuel Macron államfő és pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) elsöprő győzelmet arathat. A részvétel alacsonynak ígérkezik, a franciáknak alig fele biztos abban, hogy az urnákhoz járul.

Június 11-én és 18-án a parlament mostanáig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választják újra a franciák. A képviselői helyekért vasárnap 7877 jelölt indul.

A Nemzeti Front elutasítottságának köszönhetően kétharmados többséggel elnökké választott Macronnak az a célja, hogy a pártja megszerezze a kényelmes többséget az alsóházban is a reformprogramja elindításához.

A köztársasági elnök egy évvel ezelőtt alakult centrista mozgalma 29-30 százalékkal végezhet az élen vasárnap, megelőzve a jobbközép Köztársaságiakat, akik 20-23 százalékra számíthatnak a 17-18 százalékkal harmadik helyre várt Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt. A radikális baloldal 11-12, míg az eddig kormányzó szocialisták alig 8-9 százalékos támogatottsággal történelmi vereséget szenvedhetnek.

A jobboldali tábor továbbra is jelentős, de nagyon széttöredezett és megosztott, amióta ők adják a kormányfőt Edouard Philippe személyében. A Szocialista Párt tetszhalott állapotban van, az elnökválasztáson történelme legjobb eredményét elért Nemzeti Front pedig várhatóan nem tudja megismételni a sikert.

A mandátumbecslések szerint az LREM és politikai szövetségese, a Francois Bayrou vezetette centrista Modem a második fordulóban megszerezheti az abszolút többséget, amelyhez 289 képviselői hely szükséges. Macron mozgalmának pedig 385-415 képviselőt jeleznek előre a felmérések.