Macron népszerűsége érezhetően esett

Fotó: MTI/AP / Christophe Ena

-

A kormányfő munkájával is kevesebben elégedettek.


Jelentősen csökkent Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége júliusban: 54 százalékos volt, 10 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban – írja a Journal du Dimanche. Az IFOP közvélemény-kutató felmérés szerint Edouard Philippe kormányfő népszerűsége is erősen visszaesett: 64-ről 56 százalékra csökkent júliusban.

A megkérdezettek 47 százaléka válaszolta azt, hogy "inkább elégedett" Macronnal (szemben a júniusi 54 százalékkal) és 7 százalékuk volt "nagyon elégedett" (míg júniusban még 10 százalékuk). Az elégedetlenek aránya viszont 35 százalékról 43 százalékra nőtt júliusban, a "nagyon elégedetleneké" pedig 12 százalékról 15 százalékra, míg az "inkább elégedetleneké" 23-ról 28 százalékra nőtt. A megkérdezettek 3 százaléka nem válaszolt, szemben a múlt havi 1 százalékkal.

Philippe tevékenységével a megkérdezettek 52 százaléka "inkább elégedett" (júniusban még 59 százalék volt ez az arány), 4 százalékuk pedig "nagyon elégedett" (-1 százalék). Az elégedetlenek közül 27 százalék "inkább elégedetlen (+3 százalék), 10 százalék pedig "nagyon elégedetlen" (+2 százalék). A választ nem adók száma 4 százalékról 7-re nőtt.

Az IFOP felnőtt lakosságra vonatkozó reprezentatív felmérése 1947 fős mintával készült július 17. és 22. között, internetes és telefonos automata kérdőív segítségével.