Macron: Európa túl gyenge, túl lassú, nem elég hatékony

Fotó: MTI/EPA/POOL / Etienne Laurent

-

Másfél órás előadást tartott a Sorbonne-on a francia államfő. Tíz év alatt változtatná meg teljesen az Európai Uniót.


Bemutatta az Európai Unió újraalapítását célzó reformterveit Emmanuel Macron. A párizsi Sorbonne egyetemen egy másfél órás előadásban mutatta be, hogyan változtatná meg tíz év alatt az Európai Unió jelenlegi formáját.


Első a biztonság

Macron kulcskérdésnek nevezte Európa biztonságát. Ehhez egy "közös védelmi erőt", egy "közös védelmi költségvetést", és egy "közös doktrínát" kell létrehozni három éven belül az államfő szerint. Javasolta egy természeti katasztrófák esetére bevethető közös polgári szolgálat felállítását is.
Egyszerre kell létrehozni egy európai menekültügyi hivatalt, és a közös határrendészetet - mondta Macron. A menekültek méltó fogadására fel kell gyorsítani, és harmonizálni kell a menekültügyi eljárásokat. Biometrikus személyazonossági okmányokat kell létrehozni, a kiutasított menedékkérők hazautazását pedig meg kell szervezni.


A nemzeti befelé fordulás nem jó irány

Az olyan új kutatások finanszírozására, mint a mesterséges intelligencia, egy európai innovációs ügynökség beindítását javasolta, az internetes nagyvállalatokra pedig különadót vetne ki.


Európa túl gyenge, túl lassú, nem elég hatékony. Hagytuk, hogy a kétkedés teret nyerjen. Hagytuk, hogy elterjedjen Európában azt a gondolat, hogy Európa egy tehetetlen bürokrácia. Nem tettünk javaslatokat.

Európa jelenlegi formájában nem képe fellépni a kor nagy kihívásaival szemben - mondta Macron. Azt is elmondta, hogy szemben áll azokkal, akik a ,,nemzeti befelé fordulást" képviselik.