Macron elleni merényletet hiúsítottak meg

Fotó: MTI/EPA/POOL / Etienne Laurent

-

A szélsőjobboldali férfi a neten akart fegyvert szerezni.


Őrizetbe vett a francia rendőrség egy szélsőjobboldali férfit. A nemzeti ünnepen, július 14-én a katonai díszszemlén meg akarta ölni Emmanuel Macron államfőt. A 23 éves férfit június 28-án fogták el Argenteuilben, s terrorizmus gyanújával indult ellene eljárás.

A magát nacionalistának valló férfinak több célpontja is volt, az államfőn kívül "muzulmánokra, zsidókra, feketékre és homoszexuálisokra" akart támadni. A rendőrségnek akkor tűnt fel, amikor videojátékokat népszerűsítő internetes oldalakon próbált meg fegyvert beszerezni. Több internetező is bejelentést tett ellene azon a hatósági platformon, ahol jelezni lehet interneten terjesztett törvénytelen tartalmakat vagy gyanús viselkedéseket.

A rendőrök három konyhakést találtak az autójában, a számítógépe átvizsgálásakor pedig kiderült, hogy interneten keresett potenciális célpontokat. Már volt dolga a rendőrséggel: 2016-ban három év felfüggesztett börtönre ítélték rasszista gyűlöletkeltés és terrorizmus dicsőítése miatt, mert méltatta Anders Behring Breivik tettét, a norvég neonáciét, aki 2011-ben 77 embert gyilkolt meg.

A gyanúsított profilja és terve Maxime Brunerie merényletkísérletére emlékeztet, aki 2002. július 14-én a katonai díszszemle elején Jacques Chirac államfő gépkocsiját vette célba a Champs-Elysées sugárúton. A szélsőjobboldali mozgalmakkal szimpatizáló, 25 éves támadó egy gitártokba rejtett 22 mm-es karabélyból adott le lövést, de senki nem sérült meg. A férfit 2004-ben tíz év börtönre ítélték. Perében azt mondta, hogy "valami történelmi dolgot" akart végrehajtani. Brunerie 2009 augusztusában szabadult.