Macedónia kivonja pénzét Görögországból

Fotó: MTI/EPA / Szimela Pancarci

-

A bolgárok is felkészültek a görög csődre.


Ha ön Görögországban van, ossza meg velünk tapasztalatait, vagy küldjön képet, videót a hirek@vs.hu címre!


A macedón központi bank vasárnap arra utasította az ország bankjait, hogy vonják ki pénzüket és követeléseiket a görög bankokból és hozzanak „megelőző intézkedéseket" annak érdekében, hogy korlátozzák a tőkekiáramlást a bankpánikkal sújtott Görögországba. A bolgár bankrendszert viszont nem érintik a görög tőkekorlátozások a központi bank közlése szerint.

A macedón jegybank azután jelentette be lépését, hogy Athén közölte: hétfőtől hat munkanapra zárva tartanak a bankok, és tőkekorlátozásokat vezetnek be az országban. A Görögország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások megszakadásának hírére a görögök elkezdték pánikszerűen felvenni pénzüket bankautomatákból.

A macedón központi bank szerint az intézkedés időszakos jellegű: csak a jövőbeni tranzakciókra terjed ki, nem érinti a már elindított ügyleteket. A jegybank azzal indokolta a lépést, hogy így elejét veszi egy későbbi, még jelentősebb tőkekiáramlásnak, amely felboríthatná a fizetési mérleg egyensúlyát és megingathatná a pénzügyi rendszer stabilitását.

A görög bankoknak mintegy 20 százalékos részesedésük van a macedón bankrendszerben.


A bolgár központi bank hétfőn azt közölte, hogy az ország bankjainak működőképességét és pénzügyi rendszerének stabilitását nem érintik a görög bankokkal kapcsolatos intézkedések.

A bolgár bankrendszer mintegy 22 százalékának vannak görög részvényesei, ezek a bankok mind jól tőkésítettek és az átlagnál is nagyobb likviditással rendelkeznek. Ugyanakkor a Bulgáriában működő bankoknak nincs görög állampapír-piaci kitettségük és nincsenek követeléseik görög hitelintézetek felé a jegybank által kiadott nyilatkozat szerint.