Ma várható elsőfokú ítélet a Biszku-perben

-

Várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel vádolt, 94 éves Biszku Béla volt belügyminiszter megismételt büntetőperében.


A vád szerint Biszku Béla az 1956-os forradalom leverése után részt vett annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely Kádár János kormányának védelmében halálos sortüzeket adott le fegyvertelenül demonstráló polgárokra. Biszku a büntetőperben részletes vallomást nem tett, de bűnösségét tagadta.


Az előző eljárásban, 2014 májusában első fokon a törvényszék öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen, így pere másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely idén júniusban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és az eljárás megismétlését rendelte el.. A soron kívül lefolytatott új elsőfokú eljárásban decemberben az ügyész életfogytiglani szabadságvesztést kért, Biszku ügyvédje pedig elévülés miatt az eljárás megszüntetését és védence felmentését kérte.