Ma van a határidő, mégsem áll az emlékmű

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

A német sassal hadakozó Gábriel arkangyal még nem érkezett meg a Szabadság térre, a német megszállás emlékműve így még mindig csak oszlopokból áll. Pedig elvileg ma van a határideje a szobor elkészültének. Az angyal helyett megjött azonban a Kossuth térre a Tisza István-emlékmű. Történik valami a környéken, csak nem az, aminek történnie kellene.


A német megszállás emlékművének elvileg mára kellett volna elkészülnie, mert az eredeti határidőt, ami március 19. volt, március 31-re tolták át. Péntek kora este azonban még nem úgy festett a helyzet, hogy az emlékmű időben elkészül, a Szabadság téren még mindig csak a tartóoszlopok álltak. Gábriel arkangyalnak és az emlékművet alkotó szoborcsoportnak se híre, se hamva – írja a Blikk. Ebből kifolyólag még arról sincsen hír, hogy az emlékművet egyáltalán mikor és ki fogja átadni. A nol.hu-nak azt nyilatkozta Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő, hogy június 15-ig meghosszabbították az építkezésre kiadott területfoglalási engedélyt. Tehát ez lehet a szobor megépítésének másodjára is kitolt határideje. Lovas Zoltán újságíró, a tüntetések egyik szervezője a lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a csúszásnak külső és belső okai is vannak. A külső okok között említette Németország és az Egyesült Államok rosszallását, valamint az amerikai szenátorok levelét, amely a magyar kormányt elképzelése felülvizsgálatára kérte. A belső okok közé sorolta, hogy a Medián felmérése szerint a magyar társadalom rendkívül megosztott az emlékmű ügyében. Az újabb kormányzati halasztásban pedig szerepet játszhat az is, hogy a Szabadság téren több mint másfél hónapja zajlanak a tüntetések is.


Így nézett ki tegnap az emlékmű

-


Azt azért nem lehet mondani, hogy nem történt semmi

Mert igenis történt, méghozzá a Kossuth téren. A parlament északi oldalán évtizedek óta egy üres talapzat állt, amelyre tagnap végre ráhelyezték a Tisza István-szoborcsoportot. Az emlékművet Hatvanból szállították pénteken Budapestre, mert ez év februárjában Hatvanban restaurálták Zala György alkotását. A szoborcsoportot 1934-ben leleplezték le,  főalakját 1945-ben ledöntötték, a többi része 1948-ig a helyén maradt.


Kollégánk mellett is elhaladt az emlékmű