Ma nem folytatták a Szabadság téri emlékmű építését

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A helyszínen ledöntött kordon, alternatív emlékmű és látványos rendőri jelenlét van. Az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.


Kedd délután a miniszterelnök korábbi ígérete ellenére elkezdték építeni a német megszállás emlékművét a Szabadság téren. Estére aztán több szervezet is demonstrációt hirdetett, hogy tiltakozzanak az emlékmű építése ellen. A tüntetők ledöntötték az építési területet körülvevő kordont, melyet még ma reggel sem állítottak vissza: továbbra is jól látható az az alternatív emlékmű, melyet egy március végi flashmobon állítottak, és amely az emlékezés és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. - - Két készenléti rendőr személyesen vigyázza a térnek ezt a részét, és annak érdekében, hogy biztosan rend legyen, egy térfigyelő kamerával ellátott kisbusz is pásztázza a teret. Háttérben Horthy Miklós figyeli az eseményeket egy üvegbura alól, a terület másik felén pedig a szovjet emlékművet veszik körbe kordonok: lassan a tér maga válik egy igazi magyar emlékművé.

a kedd esti kordonbontás

-


Heisler: „ha a miniszterelnök semmibe veszi saját ígéretét, akkor nincs tárgyalási alap”

Mindenképpen meg kell akadályozni a Szabadság téri emlékmű megépítését – mondta a Mazsihisz elnöke a Klubrádióban. Heisler András bízik abban, hogy a miniszterelnök betartja ígéretét és abban is, hogy egy normális országban nem történhet meg az, aminek most az előkészületei láthatóak.
Orbán Viktor korábban a Mazsihisznek levélben azt írta, hogy az emlékműről húsvét után újra egyeztet a zsidó szervezetek képviselőivel. Kedden délután viszont elkordonozták a szobor tervezett helyét. A belvárosi önkormányzat megerősítette: a szoborépítés előkészületei miatt.
Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát, hogy a korábbi levél ellenére miért nem egyeztettek a Mazsihisszel, azt válaszolták: az emlékmű felállításáról megszületett a kormányhatározat, amely alapján május végére készen kell lenni a szoborral. Az építkezés elkezdődött, erről már nem egyeztetnek a zsidó szervezetekkel. Fideszes politikusok korábban arról beszéltek, a szobor minden áldozatnak emléket állít.
A szoborról írt korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja.
- -

Az MSZP helyi népszavazást akar

Az LMP társelnöke tegnap este az ATV-ben azt mondta, nem ért egyet a koncepcióval, és azzal sem, hogy a kormány erőből akarja megoldani a helyzetet, a szobor körül kialakult hisztéria viszont szerinte túlméretezett.

Schiffer András szerint az a mód, ahogy a kormány „keresztülveri a szobrot”, provokáció, az indulatok felkorbácsolására jó. Szerinte ezt a körforgást jó lenne abbahagyni mindkét oldalon. Az ellenzék szerinte jobban teszi, ha a választás eredményével és a Jobbik térnyerésével foglalkozik.

Tegnap este Steiner Pál MSZP-s politikus bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy megakadályozza az emlékmű felépítését.


Steiner Pál is részt vesz a polgári engedetlenségben

Steiner Pál szerdán, a tervezett emlékműnél tartott sajtótájékoztatóján a VS.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy korábban azért nem kezdeményeztek népszavazást az ügyben, mert első körben Orbán Viktor miniszterelnöktől vártak választ kifogásaikra. Végül Semjén Zsolttól érkezett egy „buta válasz”, amelyben a miniszterelnök-helyettes arra hivatkozott, hogy az új alaptörvény preambuluma is tartalmazza az emlékmű felállítását.

Steiner Pál és Ujhelyi István sajtótájékoztatója Steiner Pál és Ujhelyi István sajtótájékoztatója

A helyi népszavazást az európai parlamenti választások előtt már nem lehet megtartani, ám az már a kormány felelőssége, hogy kivárja-e a belvárosiak döntését. Ha felállítják a szobrot, ám a kerületiek később ezt elutasítják, akkor egyszerűen ledöntik az alkotást. Steiner Pál egy számára kedvezőtlen népszavazási eredményt is tudomásul fog venni, ám addig is támogatja a polgári engedetlenség különböző formáit, beleértve a kordondöntést, vagy akár az aktivisták odaláncolását is, sőt ezekben aktívan részt is kíván venni.

A sajtótájékoztatón Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje is felszólalt és sajnálatát fejezte ki, hogy most erről kell beszélni, nem pedig az EP kampány fontosabb kérdéseiről. Ennek némileg ellentmond, hogy más aktuális politikai ügyekről, köztük az EP kampányról sem lehetett kérdezni.