Ma megválasztják Franciaország új elnökét

Fotó: AFP / PETER PARKS

-

Valamivel több mint 47,5 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak ma Franciaországban az urnákhoz az elnökválasztás második fordulójában, hogy eldöntsék: az Európa-barát, centrista Emmanuel Macron vagy pedig a hazáját az Európai Unióból kivezetni szándékozó Marine Le Pen töltheti be az államfői tisztséget a következő öt évben.


A 67 ezer választókörzet reggel 8 órakor nyitja meg a kapuit, a nagyvárosokban este 8, a kisebb településeken este 7 óráig lehet szavazni.

A megválasztott államfő fotója várhatóan már a választás alatt készített prognózisok (exit poll) alapján, este 8 órakor megjelenik a televíziók képernyőjén.

A választókörzeteket mintegy 50 ezer rendőr és csendőr biztosítja, közülük 12 ezren Párizsban és a fővárosi agglomerációban teljesítenek szolgálatot.

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések Macron győzelmét jelzik, aki több mint 60 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét. Le Pennek a szavazatok kevesebb mint 40 százalékát jelzik előre a közvélemény-kutatások.

Az új köztársasági elnököt legkésőbb május 14-én beiktatják hivatalába, aznap jár le ugyanis a posztot jelenleg betöltő Francois Hollande mandátuma.