Ma hódítaná meg a Mount Everestet az ujjak nélküli japán hegymászó

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Ötödször próbál meg feljutni a Mount Everest tetejére Nobukazu Kuriki. A 33 éves japán hegymászó a korábbi próbálkozásai során kilenc ujját elvesztette fagysérülések miatt, de nem adja fel a hegy megmászásának tervét.


A Nepált áprilisban sújtó borzasztó földrengések óta Kurika az első, aki nekivág a hegynek – írja a BBC. A hegymászótól származó utolsó információk szerint elérte a South Col nevű részt, ahonnan egy hét-nyolc órás pihenő után meg fog próbálkozni szombaton a csúcstámadással.Kuriki egy hónapja érkezett Nepálba, hogy alkalmazkodjon a magassághoz és a helyi időjáráshoz. Télen, egyedül és minél kevesebb felszereléssel szeret hegyet mászni. Úgy gondolja, hogy ez a sport legtisztább formája, és megéri a vele járó nagyobb veszélyt is.

Ujjait egy csúcstámadás során vesztette el, amikor két napot töltött 8230 méteren, mínusz 20 fokos hőmérsékletben egy hóba fúrt lyukban. Sérülései még nehezebbé teszik a csúcs elérését.

„Ideges vagyok és félek. Ez természetes, mielőtt az ember megpróbálja megmászni az Everestet, különösen a földrengés után és az évnek ebben a szakában” – mondta megérkezése után a Reutersnek.


A Nepáli Hegymászószövetség elnöke szerint nem ritka, hogy a hegymászók úgy időzítik az utolsó szakaszt, hogy hajnalban érjenek a csúcsra. Így a leereszkedést, amely szintén nem veszélytelen, nappali fény mellett végezhetik.