Ma matekból érettségiznek

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt / MTI / Czeglédi Zsolt

-

HÁTTÉR

A tegnapi netnyelves irodalomérettségi után ma a matematika és három idegen nyelv van soron. Szögmérőt be lehet vinni, okostelefonos számolóappot tilos használni.


A matekérettségi 180 percig tart és két feladatlapból áll. Az első, tíz-tizenkét példát tartalmazó lapra háromnegyed óra van, a második, bonyolultabb feladatokat tartalmazó lapra 135 perc. Az izgalmat a második lap rejti, de itt legalább van választási lehetőségük az érettségizőknek. Az első három, többkérdéses példa mindenkinek kötelező, a következő ötből viszont csak kettőt kell kiválasztani. Aki szerencsés, el tudja kerülni a tárgy olyan részeit, amik kevésbé mennek neki. Az emelt szintű érettségizők egy órával többet ülnek a teremben. Nekik kilenc példából kell nyolcat megoldaniuk. Az érettségi során használható eszközök listája tizenéve nem változott: függvénytábla, körző, vonalzó, szögmérő és számológép lehet a diákoknál. Utóbbinál azt is kikötik, hogy szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem lehet alkalmas. Ezzel az okostelefonok és a remek számolós appok ki vannak lőve.


Kis reggeli matek mindenkinek

Aki szolidáris akar lenni a diákokkal, az az internet legokosabb oldalán, a Wolfram Alphán gyárthat magának matekfeladatokat.  A funkció ugyan fizetős, de pár napnyi próbaverziót adnak, az érettségi pedig csak ma tart. A feladatoktól megrettenők a Khan Academy videós anyagaiból okulhatnak. Ezek különösen azért érdekesek, mert sok területet nem úgy magyaráznak el, ahogy a magyar iskolákban tanulják.