Ma lesz a legnehezebb dolga a hardcore focifanoknak

Fotó: AFP / FA / AFP / FA

-

Négy meccs is lesz ma, a legérdekesebbek lesznek a legkésőbb: Gerrardék és Pirlóék éjféltől, Japán és Elefántcsontpart háromtól csap össze. Percről percre közvetítjük majd az angol-olasz mellett az Uruguay–Costa Rica meccset is.


Nehéz az ember helyzete, ha egy, a tegnpihoz hasonlóan bődületes meccsnap után kell a következő meccseket ajánlania. A pénteki Mexikó–Kamerun izgalmait egy igazi freak meccs, a spanyol–holland követte, majd a Chile–Ausztrálián is voltak izgalmak, amikor a chileiek elkezdték kiengedni kezükből a meccset – még akkor is, ha néha csak belebóbiskolt az ember. Nem csoda, hogy a mai legérdekesebb meccs, a D-csoport rangadója, az angol–olasz előtt Roy Hodgson szövetségi kapitány dicsérte a vb eddigi meccseit. „Eddig egy olyan csapat sem volt, amelyik a győzelem helyett  a vereség elkerülésére hajtott volna. Mi is ezt fogjuk követni, de nem is láttam még soha olyan angol válogatottat, amelyik a gólnélküli döntetlenért ment volna ki a pályára” – mondta „Woy papa”, aki úgy tűnik, hogy amolyan Liverpool-szerű focit akar játszatni majd a válogatottal. Sok passz, labdatartás és persze sok poolos a kezdőben: Johnson, Gerrard, , Henderson, Sterling, Sturridge és Lambert is esélyes erre. „Brazília hatvan százalékát esőerdő uralja, a többit Jordan Henderson”

„Brazília hatvan százalékát esőerdő uralja, a többit Jordan Henderson”


Az angolok egészen felpörögtek a vb-re: a balhátvéd Leighton Baines annak örvendezett, hogy olyan a hangulat a keretnél, mint egy klubcsapatnál, a korábbi csatárlegenda, Robbie Fowler pedig a fiatalokat dicsérte. Szerinte a Sterlinghez, Sturridgehoz vagy Phil Joneshoz hasonló, tapasztalatlan srácok előnyt is jelenthetnek, mert nem félnek semmitől. A fiatalok közül egyébként hiányozhat Oxlade-Chamberlain kisebb sérülés miatt. Az elvárások és az önbizalom is nagy, csak nehogy koppanjanak. Az olaszoknál is reménykednek a győzelemben. Hasonlóan a 2010-es vb-hez, most is komoly önbizalommal érkeztek, hiszen a selejtezőben és a felkészülés során is jól szerepeltek, a csoportból pedig tovább lehet jutni – vélik ők. Chiellini szerint két veterán szabja majd meg az olaszok játékát: Buffon és Pirlo, akik ráadásul nem sérültek. Az olaszok védője ekkor még nem tudhatta, hogy Buffon igenis lesérül: bokaproblémája miatt lehet, hogy kihagyja az angolok elleni meccset. Cesare Prandellinek ezért lehet, hogy Sirigu vagy Perin állhat a helyére. Ancelotti mester is megszólalt az olasz válogatott kapcsán, ő is a csapategységet dicsérte. Az biztos, hogy a 2012-es összecsapásuk nem ismétlődik meg: akkor az angolok büntetőpárbajban buktak el az olaszok ellen – most támadófocival diadalmaskodnának. Azon a pályán, ami annyira ki van száradva, hogy a srága füvet zöld festékkel fújják le. Csőci! A meccsre percről percrével készülünk.

Kolumbia–Görögország, tizennyolc óra, Belo Horizonte

A felhozatal (Elefántcsontpart, Görögország, Japán, Kolumbia) alapján amúgy is az egyik legunalmasabb csoportnak tűnik a C-jelzésű, hiszen egy igazán erős válogatott sem került bele. Így aztán vagy szétunjuk majd a fejünket, vagy éppen a csoport kiegyenlített erőviszonyai miatt látjuk a legjobb meccseket. Legalább olyan jókat, mint mondjuk a Mexikó–Kamerun volt tegnap. Valószínűleg nem lesz uncsi meccs a fő attrakció előtt kettővel megrendezett találkozó, már csak azért sem, mert a Falcao nélkül felálló Kolumbiát a torna titkos esélyeseként tartják számon. A szép, támadófocit játszó dél-amerikaiaknak a csúnya, védekezőbb jellegű görög focit kell majd feltörniük. Jackson Martínezéknek át kell majd nyargalniuk a Karagunisz által dominált középpályán, majd a Papasztatopulosz vezette védelmen – nehéz dolguk lesz. Nem csoda, hogy José Pékerman, Kolumbia argentin szövetségi kapitánya azt mondta a Guardiannek: nehéz dolguk lesz. Hozzátette:
„Amerikában úgy véljük, hogy a focit egyféleképpen lehet játszani, szép támadásokkal, de versenyképesnek is kell lenni. Kolumbia próbálja majd a maga stílusát játszani”
A kolumbiai veterán csapatkapitány, Mario Yepes és a többi kolumbiai egy 13-i edzésen

A kolumbiai veterán csapatkapitány, Mario Yepes és a többi kolumbiai egy 13-i edzésen


A görögök szövetségi kapitánya, a portugál Fernando Santos is bizakodó: szerinte Görögország sokat fejlődött a 2004-es Eb-győzelem óta. Kijelentette:
„Úgy vélem, hogy a görögök tiszteletet érdemelnek ellenfeleiktől. Nem kétséges, hogy Görögországot senki sem tartja könnyű ellenfélnek”.

Uruguay–Costa Rica, huszonegy óra, Fortaleza

Az uncsi (vagy nem) Kolumbia–Görögországot egy izgalmasabb követi szombaton: az előző vb negyedik helyezettje csap majd össze Közép-Amerika egyik ászával, Costa Ricával. Természetesen a meccs egyértelmű esélyesei az uruk, ám több problémával is szembenéznek. Az első ezek közül, hogy a két kapust hangyák támadták meg éjszaka: Muslera és Rodrigez ágyneműjét támadták meg a pöttöm állatok, végül persze kivédték a támadást. Fontosabb probléma, hogy leggólerősebb sztárjuk, Luis Suárez ugyan tegnap már teljes edzésmunkát végezhetett, de május végi térdműtéte óta ez volt az első ilyen, valószínűleg nem kalapálják össze a kilences kezdésre. Viszont Óscar Tabárez mester egyből elkezdett taktikázni: ha Costa Rica ellen győzne Uruguay, akkor Suárezt az angolok ellen sem veti be, csak az olaszok elleni zárófordulóban. Luis Suarez Ehhez viszont le kéne győzni Costa Ricát. Náluk az okozhat örömet, hogy középhátvédjük, Giancarlo González megkapta az engedélyt a csoportmeccseken való részvételre – ez azért forgott veszélyben, mert az Írország elleni felkészülési meccsen kiállították, de kiderült, hogy eltiltását a következő barátságos meccsekre viszi majd tovább. Michael Umana és Junior Diaz viszont lebetegedett, így valószínáleg 3-4-3-ben fognak játszani a kosztarikánok, Joel Campbellt Celso Borges szolgálhatja majd ki. A meccsre percről percrével készülünk.

Elefántcsontpart–Japán, hajnali három, Recife

És itt van a meccs, amely valószínűleg a legalacsonyabb nézettségű lesz Magyarországon az egész vb ideje alatt: ki fog fennmaradni hajnali háromig, hogy aztán ötig meccset nézzen? Nos, nem sokan, de ettől függetlenül a meccset még lejátsszák majd. Elefántcsontpartnál Drogba és a Touré-tesók szabhatnák meg a játék képét, utóbbiak körül forogtak a narancsmezesek hírei az elmúlt napokban. Kolo ugyanis legyűrte a maláriát, Yaya viszont nem épül fel a kezdésre combsérüléséből. Kolo magabiztos, ezt mondta a FIFA.comnak:
„Nem határolom be,hogy mit fogunk elérni. Miért ne okozhatnánk meglepetést azzal, hogy a döntőig jutunk? Képesek vagyunk rá”.
Hozzátette: ez az utolsó lehetőségük, hogy villogjanak világversenyen: ő már 33, Drogba 36 éves. Yayával és Didier Zokorával együtt összesen már több mint négyszáz válogatott meccsük van, élő legendák. Kolo elmesélte azt is, hogy sok rossz tapasztalatuk volt a vb-ken, de megpróbálják átadni ezeket a fiatalabb generációnak – Kalou, Gervinho 27-28 évesek, Akpa-Akpro ésAurier pedig az új reménységek –, hogy ők ne kövessék el újra a rossz döntéseket. A két kapitány: Drogba és Haszebe

A két kapitány: Drogba és Haszebe


A mindig csendes gyilkosnak számító japánok egész szép focit is tudnak, egyáltalán nem lenne meglepő, ha megfricskáznák a magabiztos Elefántcsontpartot. Haszebe Makuto csapatkapitány is felépült kisebb térdsérüléséből, a harmincéves középpályást a 2010-es vb után a válogatotthoz érkezett olasz Alberto Zaccheroni valószínűleg a kezdőbe nevezi. A védelemből viszont hiányzik majd a Stuttgart bekkje, Szakai Gotoku, szintén sérülés miatt. Haszebe szerint Elefántcsontpart is hasonló gondokkal küzd:
„Elefántcsontpart erős támadásban, de védekezésben kicsit gyenge. Mindketten támadó csapatok vagyunk, a jobban koncentráló csapat nyer majd”.
Aki pedig itt nyer, az tovább is juthat végül, éppen ezért érdemes fent maradni ötig. Úgysincs munkanap reggel nyolctól.