Ma is tüntetnek a Lánchídon, csak most a taxisok

Fotó: Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

-

Tegnap kormányellenes tüntetés volt, ma Uber-ellenes.


A Kettős Mérce szerint nagyjából 60 taxi áll a Lánchíd utcában, a Várkert Bazár előtt.. A Hősök teréről indulva lassan haladnak az Andrássy úton a Deák Ferenc tér irányába.


A taxisok a taxirendelet és a most hétvégére meghirdetett Uber-promóció ellen tiltakoznak. A közösségi autómegosztó szolgáltatás ugyanis a hétvégén minden új és meglévő felhasználójának ingyenes utazást kínál március 20. péntek reggel 8 óra és március 22. vasárnap éjfél között, maximum 3 ezer forintos értékig.

A tüntetés egyelőre rendben zajlik a Kettős Mérce szerint, ahogy írják: „káosz még nincs, de felfordulás már van a Lánchíd utcában”. A rendőrök egyesével igazoltatják a taxisokat.

A taxik több társaságtól is érkeztek: 6x6, Tele5, FőTaxi, Taxi Plus, Taxi4, de azt pletykálják, a City Taxisoknak nem szabad kimenniük a tüntetésre. A blognak azt is elmondták, több ilyen megmozdulást terveznek a jövőben. Vannak olyan demonstrálók is, akik már a 90-es évek eleji taxissztrájkokban is részt vettek.

A taxikat közben motoros rendőrök vezetnék fel a Hősök terére, de még nem indultak el,este 10-kor még mindig a Várkert Bazárnál várakoznak.

22:30 A taxisok most indultak meg a Hősök tere felé. Az útvonal: Erzsébet híd - Rákóczi út - Thököly - Dózsa György út.

Bővebb beszámolót a Kettős Mérce blogján találnak.Tegnap ugyanitt tartottak egy nagyjából egyórás be nem jelentett demonstrációt, amelynek kiváltó oka az a tanulmány, amely 2011-től vizsgálta az Alkotmánybíróság tevékenységét.

Eszerint 2011 és 2014 közti 23 megvizsgált döntésből a jogvédők szerint két alkotmánybíró, Balsai István és Juhász Imre 100 százalékban, négy további több mint 80 százalékban a kormányoldalnak kedvező döntést hozott. Bővebben a tegnapi demonstrációról itt olvashat.