Ma is ringbe szállnak a megszüntetni kívánt szakokért

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A felsőoktatási szakstruktúra átalakításáról tárgyal keddi ülésén a Felsőoktatási Kerekasztal. Tegnap két hallgatói, oktatói demonstráció is volt.


Az államtitkárság múlt pénteken közölte, hogy elkészült az új felsőoktatási szakjegyzék tervezete. Az előterjesztés szerint ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés. Alapképzésben és mesterképzésben sem szűnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak, ugyanakkor a felsőoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet külön szakirányaként megszűnne ez a szak.


Tüntettek is a hallgatók


Tegnap két demonstrációt is tartottak, egyet az ELTÉ-n, egyet a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az ELTE rektora, Mezey Barna a VS.hu-nak adott interjújában azt mondta, a nemzetközi tanulmányok szakkal kapcsolatban például kapott biztató jelzést Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkártól.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár az MTI-nek korábban azt mondta: a tervek szerint a jelenlegi csaknem 650 megszerezhető szakképesítés alap- és mesterképzésben mintegy 10-15 százalékkal csökkenne a 2016-os felvételi eljárástól, ami megfelel az előzetes terveknek. Kormánydöntés májusban várható, az idei felvételizőket nem érintik a változások. Hangsúlyozta: a képzési szerkezet átalakítása nem az intézmények ellen történik, hanem velük közösen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2005 óta folyamatosan nőtt a szakképesítések száma.


A fórumok és a tiltakozó vonulás képekben