Ma is be lehet juttatni magyar képviselőt az Európai Parlamentbe

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF / AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Két magyar párt jelöltjeire is lehet szavazni Szlovákiában. Az uniós képviselőség már-már biznisz lett a szlovákoknál és a cseheknél is. Nálunk holnap lesz a voksolás, és jóval kevesebb jelölt közül választhatunk.


Szlovákiában este tíz óráig szavazhat az arra jogosult 4,3 millió szlovák állampolgár. Az urnákhoz várják a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező más uniós állampolgárokat is. Szlovákiának jelenleg 13 EP-képviselője van, köztük két magyar nemzetiségű: a Magyar Közösség Pártja (MKP) listáján Brüsszelbe jutott Bauer Edit és Mészáros Alajos. Szlovákia a jelenlegi kvóta szerint ismét 13 képviselőt küld az EP-be, a mandátumokért rekordszámú, 29 politikai párt és mozgalom 333 jelöltje küzd. A választási listák közül 21 – köztük az összes parlamenti párté – teljes, azaz 13 nevet tartalmaz. Mivel az első szlovákiai EP-választáson 17, öt évvel később pedig 18 politikai párt vagy koalíció állított jelöltlistát, a mostani adatok azt jelzik, hogy a hagyományos politikai elit mellett egyre többen látnak lehetőséget az uniós politizálásban. Ugyanakkor a jelöltlistákat állító pártok csaknem kétharmada szinte vagy teljesen ismeretlennek számít, s ezt vélhetően tükrözni fogják a választáson elért eredményeik is. Az EP-be való bekerüléshez 5 százalékos választási küszöböt kell elérni, erre 5-6 szlovákiai pártnak lehet esélye, köztük a magyar választók voksaira számító MKP-nak és a Most-Híd szlovák–magyar vegyes pártnak is. Noha a szombati szavazáson leadott voksok összeszámolását a választási bizottságok már néhány órával az este tízkor esedékes urnazárás után befejezik, a voksolás eredményeit csak vasárnap este 11 óra után teszik közzé, akkor, amikor az utolsó uniós tagországban is lezárult a voksolás. Bár Szlovákiában az uniós tagság támogatottsága rendkívül magas – jóval meghaladja az EU-s átlagot –, az unió országai közül hagyományosan itt a legalacsonyabb a választási részvételi arány, felmérések szerint ezúttal is csak 20 százalék körül várható. Ez az alacsony részvételi hajlandóság a szavazás eredményeit is nagyban befolyásolhatja.


Választási menetrend

Ez már az EP-választások harmadik napja, Szlovákián kívül még Lettországban és Máltán nyílnak meg a szavazóhelyiségek, míg Csehországban a pénteken megkezdett, kétnapos szavazás záró napját tartják. Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában, pénteken pedig Írországban már lebonyolították az EP-választást. Csehországban 21 képviselői helyért az idén rekordszámú, 38 párt és mozgalom indul. Csehországban a legfontosabb kampánytéma a munkahelyteremtés, az európai bürokrácia csökkentése, az euró bevezetésének a kérdése, a cseh nemzeti érdekek védelme és a migráció volt. Lettország nyolc, Málta 6 képviselőt küldhet az EP-be. Nálunk holnap, vagyis vasárnap lesz az európai parlamenti választás. A szavazás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok, pártszövetségek listái szerepelnek: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció. Legtöbben ugyanabban a szavazókörben szavazhatunk, ahol az áprilisi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni. A választóknak célszerű indulás előtt ellenőrizniük a választási irodától kapott tájékoztatón, melyik szavazókörben várják őket.