Ma hallgatja meg az Európai Parlament Polt Pétert a kémügyben

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

A legfőbb ügyész délelőtt érkezik Brüsszelbe, ahol a kémkedéssel gyanúsított jobbikos uniós képviselő, Kovács Béla ügyében kérdezik ki.


A Napi Gazdaság értesülései szerint a brüsszeli testület a mentelmi jog felfüggesztésének magyarországi gyakorlatáról és a Kovács Bélát érintő államellenes bűncselekmény egyes részleteiről kérdezheti Polt Pétert. A legfőbb ügyészt zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával hallgatják meg, Kovács nem vehet részt a beszélgetésen. Államtitkokról azonban Polt Péter sem beszélhet.


Polt Péter tavaly május 12-én kérte az EP-től Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését. Arra hivatkozott, hogy a jobbikos politikus ellen kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt folytatnak eljárást.Kovács ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedés gyanúja miatt tett feljelentést. A hatóságok figyelmét az keltette fel, hogy a politikus rendszeresen találkozik „konspiratív módon” orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács tagadja, hogy az oroszoknak kémkedett volna.