Ma fejezik be a szavazatok számlálását

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

-

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott voksokkal együtt jelenleg a szavazatok körülbelül másfél százaléka vár feldolgozásra szombaton. Miután az „utazó voksokat” is megszámolják, kiderül, hogy biztosan meglesz-e a Fidesz kétharmada. Van néhány billegő körzet, ahol a jelöltek sorrendje még változhat, és ez módosíthatja a választások végeredményét.


Azokat a szavazatokat, amelyeket más országokban, tehát külképviseleten, vagy Magyarországon, de lakóhelyüktől eltérően más településen adtak le a választók, szombaton számolják össze. Ezek az „utazó voksok”, amelyek először a Nemzeti Választási Irodához kerültek, majd választókerületenként csoportosították őket, és április 12-én juttatták el a bejelentett lakóhely szerinti választókörzetbe. Itt az erre kijelölt szavazókör voksaihoz keverik  és így számlálják össze ezeket a szavazatokat az illetékes szavazatszámláló bizottságok, garantálva ezzel a később beérkezett voksok titkosságát. Mindent egybevéve nagyjából a szavazatok 1,5 százaléka vár még feldolgozásra. Egy-két billegő körzet kivételével az egyéni körzetek többségében az „utazó szavazatok” összeszámlálása biztosan nem jelent semmiféle változást a jelöltek sorrendjében. A számlálás után a választási bizottságok (várhatóan még szintén szombaton) megállapítják az egyéni választókerületi voksolás nem jogerős eredményét is, azaz még lehet fellebbezni a végleges végeredmény ellen a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A NVB-nek legkésőbb április 25-ig kell a választás országos listás eredményét megállapítania.


A körzetek, amelyekre figyelni kell

A budapesti 15. számú egyéni választókerületben (XVIII. kerület) a Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László csupán 22 vokssal vezet a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes előtt. Itt még legfeljebb 1594 szavazatot fognak megszámolni, így az MSZP-s Kunhalmi könnyen Kucsák elé kerülhet. A főváros 12. számú választókerületében (XV. kerület) szintén a Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás vezet 253 szavazattal, és még 1518 voksot fognak megszámolni, tehát van matematikai esély rá, hogy végül a baloldali Móricz Eszter legyen a befutó. Hasonló a helyzet Miskolcon is, csak a sorrend jelenleg fordított. Itt a baloldali Varga László vezet 360 vokssal a Fidesz-KDNP jelöltje, Sebestyén László előtt, még 1895 voksot várnak. Billegő körzetnek számít továbbá a budapesti 61-es szavazókör  (VIII. kerület), ahol a fideszes jelölt, Vas Imre több mint 400 vokssal vezet.