Ma 13 magyarral lett kevesebb – Áder egyre szigorúbb

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

A köztársasági elnök a belügyminiszter előterjesztése alapján döntött. Az állampolgárság megvonása korábban nem volt jellemző, lehet, hogy az esetek mostani elszaporodása a korábban nyilvánosságra jutott botrányok következménye.


A legfrissebb, július 27-i Magyar Közlönyből derül ki, hogy Áder János köztársasági elnök – Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztése nyomán – 13 embertől vonta meg az egyszerűsített honosítási eljárásban odaítélt magyar állampolgárságot. Az érintettek több szomszédos ország állampolgárai. Négyen romániai, négyen szerbiai, illetve jugoszláviai születésűek, öten ukrajnaiak. Utóbbiaknak tiltják a kettős állampolgárságot, most óhatatlanul lelepleződtek az ukrán hatóságok előtt, hogy – ha csak átmenetileg is, de – megszegték a törvényeket, aminek szankciói Ukrajnában nemigen vannak, ellentétben Szlovákiával.


Sokasodnak a visszavonások

2013 júliusában fordult elő először, hogy az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságot elvették, legalábbis akkor a bevándorlási hivatal az közölte az Origóval, hogy az elmúlt években nem volt erre példa. 2014 februárjában történt a második ilyen eset, erről a VS.hu is beszámolt. Mostanra viszont egyre gyakoribb.

A legújabb, 13 embert érintő döntés előtt, a július 13-i közlönyben hat embertől vonta vissza az állampolgárságot Áder, a közös bennük, hogy valamennyien a volt Jugoszláviában születtek.

A június 12-i közlönyben kihirdetett határozatokkal öt ember, három jugoszláviai és két ukrajnai (szovjet) születésű magyar állampolgársága ugrott.

A május 26-i közlönyben öt hasonló határozat van (három jugoszláviai, egy-egy romániai és szovjet születésű emberről).


Nem tökéletes a szűrés

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes épp a minap jelentette be, hogy az egyszerűsített honosítási eljárásban elérte a 750 ezret az állampolgársági kérelmek száma, és a 700 ezredik ember is letette az állampolgársági esküt. Semjén a legszigorúbb államigazgatási folyamatnak nevezte az állampolgársági eljárást, amit azzal indokolt, hogy minden kérelmezőt legalább háromszorosan ellenőriznek: közigazgatási, közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll alatt zajlik a procedúra.

A KDNP-s politikus arról nem beszélt, hány kérelmet utasítottak vissza, és arról sem, hogyan fordulhat elő, hogy egyre gyakrabban olyanok sem bizonyulnak méltónak az állampolgárságra, akik megkapják azt.

Tavaly derült ki, hogy tízezrével vannak olyanok, akiknek a kérelmét visszautasították a magyar hatóságok, és az is, hogy több helyen csúszópénzért árulták a magyar állampolgárságot olyanoknak is, akiknek nem járt volna. Nem kizárt, hogy ezeknek az ügyeknek a lecsapódását látjuk most, amikor Áder János tucatszám vonja meg az állampolgárságot, igaz, az államfőnek – személyes adatokról lévén szó – nincs indoklási kötelezettsége. A törvény alapján a „magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”