M4: létezik, hogy Lázár János nem tájékoztatta államtitkárát?

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Lázár János szerint az EU márciusban szólt, hogy lezárt ügy az M4-es, nem fogják támogatni. Államtitkára, Csepreghy Nándor viszont arról beszélt egy nappal korábban, hogy még mindig nem tettek le az uniós pénzek megszerzéséről.


A magyar kormány még nem tett le arról, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot: nyújtson forrást az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának közösségi finanszírozására, ezért tárgyalnak még most is az illetékesekkel, egy ilyen megbeszélésen merült fel a kartellgyanú, ami miatt a kormány szerda este végül a beruházás felfüggesztéséről döntött – ezt még szerda este mondta el a VS.hu-nak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség uniós beruházások kommunikációjáért felelős államtitkára, miközben az ülés maga még nem ért véget.


Lázár János ugyanakkor csütörtökön egy sajtótájékoztatón arról beszélt, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa márciusban döntött arról, hogy véglegesen megvonja a támogatást a beruházástól, ezért kellett úgy döntenie a kormánynak, hogy leállítják az építkezést, mert saját forrás egyelőre nincs a folytatásra.


Reméljük, megfelelően működik az információáramlás a kormányon belül


Mivel a két állítás között van némi ellentmondás, ismét a Miniszterelnökséghez fordultunk, ahol ezúttal azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „Lázár János több információval rendelkezett az ügyben, mint Csepreghy Nándor", amikor az államtitkári tájékoztatást kaptuk. Ebből viszont az is következhet, hogy a miniszter egy márciusi EU bizottsági döntésről saját államtitkárát is nyilvános sajtótájékoztatón informálja.

Lázár János azt is mondta csütörtökön, hogy összegyűjtik, és sajtómegkeresésre kiadják az Európai Bizottság illetékeseinek elérhetőségeit, akik az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszáról tárgyaltak a kormánnyal, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis ők közölték a kormánnyal, hogy kartellgyanú merült fel a beruházás kapcsán. Ezzel kapcsolatban is megkerestük a Miniszterelnökséget, ahol egyelőre azt a tájékoztatást adták, hogy „ha Lázár János ígér valamit, azt be is tartja”.