Lyonban is az Iszlám Állam embere támadott

Fotó: AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

-

A nyomozás megerősítette, hogy terrorista indítékai voltak a Lyonhoz közeli vegyi üzemnél múlt héten elkövetett támadás gyanúsítottjának, aki lefejezte a munkáltatóját, mielőtt megpróbálta felrobbantani a vegyi anyagokat és gázpalackokat gyártó telepet - közölte kedden a párizsi főügyész.


Francois Molins szerint azt is megállapítható, hogy Yassin Salhi kapcsolatban állt az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezettel.

A 35 éves sofőr múlt péntek délelőtt egy furgonnal behajtott a vegyi anyagokat és ipari gázpalackokat gyártó Air Products amerikai cég telepére, Saint-Quentin-Fallavier ipari zónájában, és ott egy hangárban gázpalackoknak vezette a gépkocsit, amelyek felrobbantak. A feltételezett merénylő beismerte, hogy fel akarta robbantani az egész telepet, de azt nem, hogy iszlamista terrorcselekményt hajtott végre. Azt állította, hogy személyes gondjai voltak, összetűzésbe került a főnökével, akit a támadást megelőzően megölt, a fejét levágta és iszlamista zászlókkal együtt kitűzte a vegyi üzem kerítésére.

A támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet módszere szerint elkövetett mészárlást követően mobiltelefonon küldött egy kanadai számra egy olyan hátborzongató fényképet, amelyet magáról készített főnöke levágott fejével. A francia hatóságok szerint a címzett valójában egy francia állampolgár volt, aki 2014 óra Szíriában tartózkodik.

Az ügyész a gyilkosság körülményeivel és a gyanúsított szíriai kapcsolatával indokolta a terrorista indítékot. Azt is elmondta, hogy a szíriai kapcsolat jelezte, hogy az Iszlám Állam engedélyét kéri a felvétel közzétételéhez. A merénylet "nagyon pontosan az Iszlám Állam utasításainak felel meg": hitetleneket kell ölni, a vegyi üzem felrobbantásának kísérlete pedig egy dzsihadista "mártírakcióra hasonlít" - hívta fel a figyelmet az ügyész. Elmondta hogy a gyanúsított "rendszeres kapcsolatban állt" a Szíriában tartózkodó francia ismerősével, akinek elküldte a felvételt.Yassin Salhi a nyomozóknak azt állította, hogy konfliktusa volt a főnökével, és a feleségével is nézeteltérései támadtak. Kizárólag személyes okokkal magyarázta a tettét, amelynek szerinte semmi köze a terrorizmushoz.

„Valójában egyik nem zárja ki a másikat, és az a tény, hogy olyan valakit ölt meg, akire haragudott, nem zárja ki a terrorista indítékot" - hangsúlyozta az ügyész.

A gyanúsított azt állította, hogy az iszlamista zászlókat, amelyeket a lefejezett fej köré helyezett, a támadás előtti nap vásárolta. Az ügyész szerint Salhi szelektív emlékezetű emberként viselkedett a kihallgatásán: azt mondta, nem emlékszik a lefejezésre, és arra sem, hogy elküldte a fotót.


Az ügyben terrortámadással kapcsolatos emberölés miatt indított eljárást a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege. A gyanúsított elleni vádemelésről várhatóan délután dönt a vádhatóság. Az ügyben múlt pénteken őrizetbe vették Salhi feleségét és lánytestvérét is, őket a kihallgatásuk után vasárnap szabadon engedték, nem indult ellenük eljárás.