Luxemburgig érnek a nyulas tankönyvre adott állami tízmilliók

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A szekszárdi trafikmutyibotrány kirobbantójaként ismertté vált Hadházy Ákos szerint a legelesettebbeknek szánt pénzt lopják el - átláthatatlanul. Az általa elrettentő példaként felhozott „nyúlszakmai” anyagot egy nonprofit kft. készítette, amelynek tulajdonosa – egy áttételen keresztül – egy olyan kft., amelynek székhelye a kedvező adózási klímájáról híres Luxemburgban van.


Az LMP antikorrupciós szakszóvivője kijelentette: nem véletlen, hogy a kormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményéhez, a mintegy 40 milliárd forintot kezelő Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) irányította a romák felzárkóztatását célzó forrásokat. Hadházy azt mondta, az intézet költéseiből csak mintegy 1,5 milliárd forintnyi vizsgálható, a közbeszerzések jó része pedig „kamu megbízásokra” megy el, amelyek nem járnak haszonnal. Azok legnagyobb részét épphogy a 25 millió forintos értékhatár alatt írják ki, így meghívásos pályázattal is lebonyolíthatók – fejtette ki.

A politikus - aki korábban az intézet több hasonló közbeszerzésének hasznosságát is vitatta - most egy olyan tanulási segédletet mutatott be, amely közlése szerint hemzseg a szakmai hibáktól.

Az Eötvös-program keretében, a tevékenység-központú tanulás címen, a mezőgazdasági oktatás módszertanának fejlesztését célzó pályázatra egy olyan társaság, a Száz Magyar Falu Kft. írt 31 millió forintért oktatási segédletet, amely korábban nem foglalkozott közoktatással, a tananyagot pedig nagyon drágán és nagyon rossz színvonalon készítette el - tette hozzá Hadházy Ákos.


A „hülyeségeket és blablát” tartalmazó segédlet a többi közt tízéves gyerekeket tanítana arra, hogyan kell levágni egy nyúl fejét

– jegyezte meg.

Sérelmezte azt is, hogy egy másik cég 30 millió forintért írt tanulmányt arról, melyik legyen az a 140 intézmény, amelyet bevonnak az Eötvös programba, míg a TKKI két teljesen azonos közbeszerzést is kiírt, azonos értékben, amelyre a jelentkező cégek a politikus szerint akár ugyanazt a tanulmányt is benyújthatták.

Az LMP-s politikus úgy ítélte meg: a leghátrányosabb helyzetben lévőknek szánt forrásokat ösztöndíjakra kellene fordítani, emellett oktatóikat is premizálni kellene.


Luxemburgban fölözik le a nonprofitot?

A nyúltartási és más segédleteket (itt elolvashatók!) a Száz magyar falu Közhasznú Nonprofit Kft. készítette. Az igazságügyi tárca céginformációs szolgáltatása szerint a cég tulajdonosa az Erzsébet királyné úti Ingatlankezelő Kft., amelynek szintén van egy tulajdonosa, a luxemburgi székhelyű LifeTree Holding S.a r. l. (kft.). A kinti cég kézbesítési megbízottja azonos a Száz magyar falu és az Erzsébet királyné úti Ingatlankezelő képviselőjével.