Lusta grafikusok miatt nincs nő a videojátékokban?

Fotó: Ubisoft / Ubisoft

-

Azért tett le nagyon hamar az egyik legszebb grafikájú videójáték, az Assassin's Creed fejlesztőcsapata a női főhős megrajzolásáról, mert az megduplázná a grafikusok munkáját. Nem ideológiai alapon utasítják el az orvgyilkos, Arno Dorian női változatát, hanem egyszerűen sok lenne a meló a karakter vázának átrajzolásával. Folytatódhat a vita a virtuális feminizmusról.


Azért nem lehet az Assassin's Creed következő szériájában női karakterrel játszani, mert szegény grafikusoknak a játék fejlesztőjénél az Ubisoftnál sokkal többet kellene melózniuk, ha nővel csinálnánk végig a küldetést. James Therien, technikai igazgató szerint nem kell felkapni erre a hírre a vizet, szó sincs diszkriminációról, egyszerűen csak egy női karakter fejlesztése egy teljesen új váz megtervezését igényelné (ami a gyakorlatban nyolcezer új animációt jelentene), erre pedig nincsen kapacitás. A dolog összetettségét az adja, hogy az októberben megjelenő Assassin's Creed: Unity  lehetőséget ad majd arra, hogy bárki, másik 3 játékossal csapatban működjön együtt úgy, hogy közben mindegyik játékos saját magát a főhősnek, Arno Doriannak látja - írja a The Verge. Dorian a közös nevező, ezért nem megengedhető, hogy valaki női szereppel variáljon.Nem az Assassin's Creed az egyedüli, amiben nem lehet nővel játszani. Az utóbbi időben a GTA (Grand Theft Auto) gyártóit érték vádak, hogy a széria ötödik részében miért nem tudnak női tolvajt applikálni a játékba. A gyártók azzal magyarázkodtak, hogy a GTA sztorijának alapvető vonása a férfiasság. A legtöbb videojátékot gyártó cég egyébként tart attól, hogy elveszítenék a fogyasztóik egy részét, ha a másik nemmel is lehetne játszani, hiszen a játékok célcsoportját a férfiak alkotják. Az amerikai ESA játékipari szövetség felmérése szerint ezzel szemben a játékvásárlók 48 százaléka nő. Nem csak a kiadók ódzkodnak a bevétel kiesésétől, de az Assassin's gyártói szerint maguk a fogyasztók sem nyitottak a női karakterre. A játék harmadik részében ugyanis lehetett választani női főhőst, de a felhasználók nagy része savanyúan fogadta az újítást. Sokan közülök a női karakter megrajzolását kritizálták.
Anita Sarkeesiannak, a videojátékok diszkrimináló magatartása ellen küzdő aktivistának, is megvan a véleménye az Assassin's Creed-et fejlesztő Ubisogt béna magyarázatáról. Az idei Game Developers Choice Ambassador díjat megnyerő kritikus Twitteren kelt ki a cég magyarázata ellen. Az elismerést minden évben azoknak osztják, akik tettek valamit a videojátékok fejlődéséért, a társadalmi megítélésük javításáért. Sarkeesian nevét akkor ismerte meg a világ, amikor Kickstarteren egy olyan projektre gyűjtött pénzt, amely a videojátékokban megtalálható sztereotípiákat elemzi. A feminista projektet számos támadás, Sarkeesiant pedig fenyegetések is érték. A közvéleményt viszont sikerült megnyernie magának, a pénz összegyűlt, a videosorozat első három része pedig már el s készült. Sarkeesian sztoriját a The New York Times és a The Guardian is publikálta, és a tapasztalatairól tartott TED-es előadását félmillióan nézték meg.  

A hercegnő nem ebben a kastélyban van