Lukács fürdő: még a budapesti élet része

Éva Mariann

fürdővezető, Szt. Lukács Gyógyfürdő

186-an több mint 30 éve idejárnak. Nyolcan közülük elmúltak 90 évesek. A Lukácsban nincs akkora pörgés, kicsit megáll az élet, és ezen nem is szeretnénk változtatni, mondja Éva Mariann, a fürdő vezetője.


Ezek szerint ide inkább a budapestiek járnak. Turisták is?

Itt nagyon kevés a külföldi, körülbelül 10-20 százaléknál nincsenek többen. Naponta 1000-1200 vendéget tudunk fogadni, az egyidejű befogadóképességünk pedig 474 ember, vagyis ennyien tartózkodhatnak egyszerre a fürdőben, ekkora az a létszám, amit a katasztrófavédelem meghatározott.

Reggel érkezik az az igazi, régi lukácsos törzsközönség. Nagyon szeretek reggel bejönni, már 5 órakor itt vagyok, körbejárok, megnézem, hogy minden rendben van-e, és van olyan vendég, aki már 5 órakor itt van az előcsarnokban, és várja a nyitást. 6 órakor nyílik a kapu, akkor már ott vannak a törzsvendégek, beszélgetnek, nagyon jó a hangulat. Professzorok, orvosok, hétköznapi emberek, és 90 év felettiek járnak rendszeresen. Megvan mindenkinek a helye, a kabinban, és a medncében is a sávokban, ezért is nincsenek pálya elválasztó kötelek, mert az zavarná őket. Beosztják, hogy ki hol úszik, és nem is bántják egymást. Reggel nem nagyon jön idegen, általában ugyanaz a közönség. Ők éves bérlettel járnak, és 8 óra magasságában általában már nincsenek itt.
Ekkor jönnek azok is, akik úszójegyet váltanak, vagy OEP szolgáltatást vesznek igénybe, körülbelül 8-ra ők is elmennek.

Utána jönnek azok, akik napközben járnak, a napijegyes vendégek, és a nyugdíjasok, ugyanis 8-tól délig lehet egész napos nyugdíjas jegyet váltani, tehát akkor már vegyes a Lukács közönsége. Jönek a művészek, ismert emberek.

Ez hagyományosan így van, ide járt például Kodály Zoltán, aki keresztben is átúszhatta a medencét, a fürdő szerepel regényekben, vagy Illyés naplójában..

Régen ez nagyon fontos volt, hogy itt a művészeti élet nagyjai fordultak meg. Én hat éve vagyok itt, még azt megélhettem, hogy Kállai Ferenc ide járt, bár akkor már nem fürdött, de kiment a medencéhez, és ott beszélgetett egy darabig.
Jár ide sok művész ma is, de közel sem úgy, mint amit a régiek mesélnek.

Délután kezdődik az újabb menet, azok jönnek, akik reggel 9 körül kezdenek dolgozni, ők az estiek. Eljött az idő, hogy 5 órától már annyian álltak sorba, hogy a 8 órás pénztárzárásig bejussanak, hogy hosszabbítottunk 10-ig. 2009-ben, amikor idejöttem, még 7-ig voltunk nyitva, és ahogy változott az emberek szokása, hogy egyre inkább az estére tevődött át az uszodahasználat, egy-egy órával mindig hosszabbítottunk.
Most már megjelent a fiatalabb generáció is, ők is szeretik, és amikor Sziget fesztivál van, akkor a törzsvendégek nem jönnek, de jönnek a fesztiválozók.

A szaunavilág másfajta közönséget vonz, és az a szanunakultúra, amit Németországban vagy a skandináv országokban tapasztalható, begyűrűzött ugyan, de itthon még csak tanulják az emberek. Még bemennek papuccsal, még a vizes gatyával is felülnek a szaunapadra, még nem feltétlenül terítik le törölközővel a padot – úgy látszik ehhez idő kell.

Telt ház van?

Nem, óránként átlagosan 200 ember van bent, ennél több ritkán. 150-200 embert, vagyis még egyszer ennyit elbírna a fürdő.
Karácsonykor és Szilveszterkor viszont sokszor lezár a rendszer, akkor tényleg telt ház van, vagyis csak akkor lehet bejönni, hogy ha mások kimennek.

A Lukácsot nem nagyon preferálták az elmúlt években. Annyira belterjes volt, még a kerületben is, hogy nem is nagyon beszéltek róla. Volt a Lukács meg a lukácsos közönség, a többiek meg a Széchenyibe, a Gellértbe és a Rudasba jártak. Itt zárt világ volt, a politikusok, a művészek sosem szerették ha tudják róluk, merre járnak, mit csinálnak szabad idejükben. Ezt a mai napig tiszteletben tartjuk, itt senki nem kér tőlük autogrammot, senki nem zaklatja őket, nem beszélünk arról, hogy kik járnak ide, ők pedig jól érzik magukat.

Ez kicsi, családias fürdő, egy zárt világ, ahol személyesen törődnek mndenkivel. Nincs az a pörgés, kicsit megáll az élet.
És ezen nem is szeretnénk változtatni.


Mit jelentenek Budapestnek a fürdők?


Turistalátványosság
Budapesti életforma

SZAVAZAT UTÁN