Luis Enrique: Olyan volt, mint egy horrorfilm

Fotó: BENJAMIN CREMEL / Benjamin Cremel

-

A Barcelona Paris Saint-Germain elleni szerdai, történelmi sikerét soha nem fogja elfelejteni, aki látta – mondta Luis Enrique vezetőedző kevéssel a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének lefújását követően.


A katalán együttes kilátástalan helyzetből kezdte a hazai visszavágót, a franciák ugyanis 40-ra nyerték a párizsi első meccset. Ráadásul hiába dolgozott le a második félidő elejére három gólt a hátrányából a Barcelona, Edinson Cavani 62. percben szerzett gólja után végleg eldőlni látszott a párharc.


A PSG a gólja után még ziccereket is kidolgozott, de kihagyta azokat, ennek ellenére a 88. percig úgy tűnt, így is biztosan továbbjut. A Barca viszont az utolsó hét percben háromszor is eredményes volt, és ezzel az európai kupasorozatok történetében első csapatként 04-ről felállva kiharcolta a továbbjutást.


Aki itt volt ma a Nou Campban, emlékezni fog erre. Ez őrült emberek különleges sportja

fogalmazott elragadtatva a tréner, aki a szezon végén távozik a Barcelonától. – Ezt az estét nehéz szavakkal elmondani. Egy horrorfilmre emlékeztetett, mely fantasztikusan indult, olyan hangulatban, amilyennel még nem találkoztam a stadionunkban, és olyan feszültséggel, melyet sosem láttam.”


A Barcelona egy kupacban ünnepelt a lefújás után


A csapattal két éve BL-t nyert szakember azt is elárulta, hogy nem tartozik az érzelmes emberek közé, ám a történtek őt is mélyen megérintették, legalább annyira, mint a gárda szurkolóit, akiknek külön is megköszönte a támogatást. „Mindenkinek szeretném megköszönni, aki a 0–4 után is hitt bennünk. Ma mindent egy lapra tettünk fel, és bejött. Nagyon ritka az ilyen végkifejlet a futballban, de ez most a mi körünk volt” – mondta Luis Enrique.

A kétgólos Neymar szintén nehezen bírta kordában tartani az érzelmeit a lefújás után, és élete legjobb meccsének nevezte a szerdait. Karrierem legjobb teljesítménye volt ez, tekintve az egész sztorit, a góljaimat és azt, amit jelent ez a siker a csapatnak nyilatkozta a brazil csatár, aki 2015-ben BL-t nyert a Barcával, míg a brazil válogatottal tavaly hazai pályán olimpiát. A párizsi meccs után úgy tűnt, ez a párharc lefutott, és az azt követő első hét borzasztó volt a számunkra. Később viszont összeszedtük magunkat, és az elmúlt két hétben alig vártuk a meccset. Ma különösebb nyomás nélkül, felszabadultan játszhattunk.”


Neymar fogadott a társakkal, hogy legalább kettőt lő a PSG-nek. Lőtt is!


Unay Emery, a PSG edzője nehezen találta a szavakat az összecsapás után. „Az utolsó percekben mindent elveszítettünk, amiért dolgoztunk, és nincsen magyarázat arra, ami történt. El kell fogadnunk a tényt, hogy óriási lehetőséget szalasztottunk el a remekül sikerült első mérkőzés után. Nagyot nőhetett volna az önbizalmunk a továbbjutással, de nem sikerült.


A kudarcból sokat lehet tanulni, és ez a mai nagy kudarc a játékosok és az edzői stáb számára is”

– kesergett Emery.

A korábban a Sevillával sorozatban háromszor Európa-ligát nyert szakember a meccs első félidejében látottakkal volt igazán elégedetlen, és nem felejtette el megemlíteni, hogy a játékvezető döntései több esetben is kérdőjelesek voltak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem ezért buktak el. Az első félidőben a hangulat megfogott minket, nem tudtuk a hazai meccsen mutatott játékunkat folytatni, megnehezítettük a saját dolgunkat. A második félidőben azonban változtak a dolgok, és én is sokkal nyugodtabb voltam a kispadon, mert egyre több problémát okoztunk a Barcának. A játékvezetői döntések nekik kedveztek, de a fontos szituációkban sokkal jobban kellett volna játszanunk mondta Emery.