Luhanszkban is „népi köztársaságot” kiáltottak ki szakadárok

Fotó: MTI/MTVA / Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI/MTVA / Alekszandr Zemljanyicsenko

-

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) luhanszki részlegének épületetét megszállás alatt tartó szakadárok „népi köztársaságot” kiáltottak ki. Mindezt egy pár száz fős demonstráció keretében tették tegnap.


Két ismeretlen nő olvasta fel néhány száz fő előtt „az állami függetlenség kikiáltásáról szóló jegyzőkönyv” és a „nyilatkozat a luhanszki népi köztársaság szuverenitásáról” című dokumentumokat – írja a Szevodnya című ukrán lap portáljának híre alapján az MTI. A kelet-ukrajnai megyeszékhelyen tartott demonstráción szóba került, hogy a helyi függetlenségpártiak Donyeckhoz hasonlóan népszavazást kívánnak a terület Ukrajnától való függetlenedéséről. A tüntetésen viszont nem volt jelen a szakadárok által önkényesen megválasztott polgármester, Valerij Bolotov. Az oroszbarát szeparatisták április hatodika óta tartják megszállás alatt a luhanszki SZBU épületét.  


Donyecki vezetők népszavazást kezdeményeztek

Közben donyecki vezetők az államfőnél kezdeményeztek népszavazást a régiók hatásköreinek kiszélesítéséről. Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója és Olekszandr Lukjancsenko, Donyeck városának polgármestere indítványozták, hogy a május 25-ei elnökválasztással egy időben tartsák meg a népszavazást. Taruta úgy látja, a népek önrendelkezésének kiszélesítése mellett önkormányzati rendőrségek létrehozásáról is referendumot kellene kiírni.