Luhanszk megye elveszítette az állami áramellátást

Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze / MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

-

Az Ukrenergo állami közműszolgáltató megszüntette az áramellátást a megszállt területen. A szakadárok helyreállíthatták a szolgáltatást.


A luhanszki szakadár területeken megszűnt az áramellátás kedd éjjel - mondta Vszevolod Kovalcsuk, az Ukrenergo vezetője. A Kelet-Ukrajnában fekvő Luhanszk megye három éve orosz megszállás alatt van, a szakadárok akkor alapították meg a Luhanszki Népköztársaságot ezen a területen.

A megye óriási adósságot halmozott fel, összesen 5,2 milliárd hrivnyával (57 milliárd forint) tartozik az ukrán államnak. Több városban egyáltalán nincs áram, és az ivóvízellátás is akadozik, mert a Popaszna járási vízszolgáltató is Kijevből kapta az áramot. A szakadárok szerint Luhanszk megye nagy részén már az éjjel megoldották az áramellátás problémáit, csak a déli területeken maradtak települések, ahol még mindig nincs áram.


Egyre távolabb a megállapodástól

Márciusban az ukrán kormány betiltotta a közúti és a vasúti áruszállítást is az orosz megszállás alatt lévő területeken keresztül. A döntést Kijev az “Ukrajnával szembeni orosz agresszió” megerősödésével indokolta.
Múlt vasárnap Luhanszk megyében egy EBESZ megfigyelő autója aknára hajtott, az autóban utazó amerikai megfigyelő életét vesztette, német és cseh társa pedig megsebesült. Az ukrán kormány ezt terrortámadásnak minősítette.