Összehangolt terrortámadások Párizsban, több mint 100 halott

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Több helyszínen lövöldözés volt Párizsban, egy helyszínen túszokat is ejtettek, és robbanások is voltak a városban a Németország-Franciaország focimeccs közelében péntek késő este. Sokáig 60 áldozatról szóltak a hírek, aztán kiderült, hogy az egyik helyszínen, egy rockkoncerten 100 túsz is meghalt. A szám még emelkedhet, a városháza közlése szerint körülbelül 140 áldozat lehet. Nyolc támadó is meghalt. Rendkívüli állapotot léptettek életbe az egész országban. Az egyik televízió szerint az egyik helyszínen elhangzott a támadótól, hogy "Ez Szíriáért", a CNN azt közölte, hogy az egyik elfogott támadó elismerte, hogy az Iszlám Állam szervezte be.


Pénteken fél tíztől kezdődően szinte egyidejűleg több merénylet volt a francia fővárosban. Éttermet, kocsmát, rockkoncertet támadtak meg ismeretlenek Kalasnyikovokkal, sörétes fegyverrel, gránáttal. A gyilkos akcióknak a városháza éjjeli közlése szerint mintegy 140 halottjuk van, nyolc merénylő is meghalt. Kétszáz körüli a sebesültek száma, ebből 80 súlyos.

A CNN azt közölte, hogy az egyik elfogott merénylő azt mondta, az Iszlám Állam szervezte be 3 másik, Szíriából érkező társával együtt. Egy szemtanú szerint az egyik fegyveres azt mondta, ez Hollande elnök hibája. A rendőrök eddig két támadót lelőttek, egyet elfogtak. Pánikot okoz Párizsban, hogy az egyik merénylő még szabadlábon van.

1500 katona van az utcákon.


Az első lövöldözés Párizs 11. kerületében, a Petit Cambodge étteremben volt.Majd a Bataclan koncertteremnél, egy rockkoncerten is lövöldözés volt, itt túszokat is ejtettek a támadók, mintegy százat. Az Eagles of Death Metal ismert amerikai zenekar játszott teltházas show-t. A francia BFMTV jelentése szerint az egyik fegyveres a koncertteremnél azt mondta, „ez Szíriáért van”, az Allahu Akbar kiáltás is elhangzott.

Egy szemtanú szerint sörétessel lőttek a tömeg közé, azt írta Twitteren, hogy mindenütt vért látott. Az Europe 1 Bataclanban tartózkodó tudósítója szerint több maszkos és néhány maszk nélküli támadó nyitott Kalasnyikovokkal tüzet a koncertet hallgató tömegbe. Tíz-tizenöt percig tartott a lövöldözés, a támadók kétszer-háromszor is újratöltöttek közben. A jelenet nagyon erőszakos volt, a tömeget pedig pánikba hajszolta.

Rendőri jelentések szerint aztán a Bataclanból a túszokat kiszabadították a rendőrök, az akcióról itt olvashat bővebben, két támadót meg is öltek. A koncertteremben több mint száz halottat találtak.

A Bataclanból kiszabadult Benjamin Cazenoves fél 12 előtt a Facebookra szaggatottan azt írta: „Élve. Csak egy vágás.... a mészárlás...A hullák.”


Később a rue Charonne környékén is lövéseket hallottak, egy szemtanú szerint mintegy százat. A jelentések szerint hat fegyveresről van szó, akik nem viseltek maszkokat.

Egy negyedik helyszínen, a Párizs központjában található les Halles-nál is támadásokról számoltak be.

Emellett három robbanás volt a Franciaország-Németország meccset rendező Stade de France stadion közelében. Mint utóbb kiderült, két öngyilkos merényletet követtek el és egy pokolgépet robbantottak, legalább hárman meghaltak. Két robbantás a bejáratoknál, egy egy McDonald'snál volt. Francois Hollande elnök a stadionban a meccset nézte, őt ki kellett menekíteni, a stadiont aztán evakuálták. A robbanást a közvetítésen is hallani lehetett.


a robbanás hangja a stadionbanA párizsi alpolgármester szintén éjfél előtt még azt mondta, szerinte egyelőre korai arról beszélni, hogy terrortámadás történt-e, bár szerinte ez annak tűnik. A Reuters amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a támadásokat valószínűleg összehangolták. Hivatalosan még senki nem beszéltek a támadás lehetséges motivációjáról. A korábbi miniszterelnök, Francois Fillon azt twittelte, hogy „háború van ellenünk”.

A francia kormány válságtanácskozásra ült össze, életbe léptették az úgynevezett Vörös Alfa terrorellenes intézkedési tervet, Francois Hollande egész Franciaországban rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A párizsi hatóságok azt kérik az emberektől, hogy maradjanak otthon, az üzleteket, éttermeket pedig arra kérik, hogy adjanak menedéket azoknak, akik az utcán ragadtak. A párizsiak #PorteOuverte (nyitott ajtó) hashtag alatt jelzik, hogy a lakásukhoz eljutni képtelen emberek hová mehetnek aludni, írják itt.

Barack Obama amerikai elnök azt mondta, felháborító merényletnek vagyunk tanúi, amelyben ártatlan embereket terrorizálnak. „Ez a támadás nem csak Párizs és a francia emberek ellen irányult, hanem az egész emberiség és az egyetemes értékek ellen” – mondta, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy „ezeket a terroristákat felelősségre vonja”. „Azok, akik azt hiszik, terrorizálhatják Franciaországot, és támadhatják az értékeit, nagyon tévednek” – mondta Barack Obama.


Cameront sokkolták a történtek, segít, ahol tud