Lövöldözés volt Munkácson, többen meghaltak

Forrás: Mstyslav Chernov/ UnFrame /Wikipédia CC 3.0

-

Tűzharc tört ki szombat délután Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben többen meghaltak, illetve megsebesültek.


Kárpátaljai hírportálok beszámolói szerint a fegyveres összetűzés a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő családjának tulajdonában lévő Antaresz sportkomplexumnál kezdődött: a magát a PSZ tagjaiként megnevező, 17 fegyveresből álló csoport tagjai be akartak hatolni a létesítmény területére, de a politikus testőreinek ellenállásába ütköztek. A lövöldözésben megsebesült a sportkomplexum egyik őre. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).


A hírportál szerint a konfliktus mintegy másfél óra elteltével a Munkács mellett elhaladó Csap-Kijev autóútra tevődött át. A PSZ fegyveresei és a rendőrök közötti heves tűzharcban kigyulladt és kiégett két rendőrségi autó. Találat ért több arra elhaladó személygépkocsit és egy közelben lévő autószalont. A tűzpárbaj után a fegyveresek a közeli erdőbe vonultak vissza. A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat és nagy erők bevonásával terrorellenes műveletbe kezdett a környéken.

A PSZ sajtószolgálata azt jelentette, hogy két tagja vesztette életét a tűzharcban, négy pedig megsebesült. Rendőrségi jelentés szerint összesen kilenc sebesültje van a munkácsi konfliktusnak, köztük van a kommandós egység parancsnoka, akit egy ungvári kórházban kezelnek égési sérülésekkel.

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította a rendvédelmi szervek vezetőit, hogy „fegyverezzék le és fogják el a Munkácson lövöldöző és békés lakosokat megölő bűnözőket”. Az államnak határozottan fel kell lépnie a banditizmus minden megnyilvánulásával szemben, bárhol legyenek is azok – közölte az államfő.