Tunéziában végeztek a 17 turistát lelövő terroristákkal

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

A két fegyverest a kommandósok lelőtték. A Bardo Múzeumban zajlott tűzpárbajban meghalt egy rendőr is. A terroristák előzőleg megöltek 17 külföldit és egy múzeumi őrt is. A külföldi áldozatok lengyel, olasz, spanyol és német turisták.


A tuniszi törvényhozás épületét és az azzal egy palotakomplexumban található Bardo Múzeumot délelőtt támadta meg két, katonaruhába öltözött fegyveres. Egyes korábbi értesülések három támadóról szóltak. A múzeumban ejtettek túszul korábbi hírek szerint 160 embert, tizenhét külföldi áldozatuk is a Bardo látogatója volt.

A túszokat többsége egy hátsó kijáraton át elmenekült, de 20-30 ember még sokáig a terroristák fogságában volt, ezt lehetett tudni addig, amíg meg nem érkezett a hír, hogy vége a túszdrámának, a terroristákat lelőtték a biztonságiak.


A tunéziai miniszterelnök, Habíb Eszid a két támadó lelövése után elmondta, az áldozatok között lengyel, olasz, spanyol és német turisták voltak. Két vagy három terrorista szökésben van – tette hozzá a politikus.Az továbbra sem világos, mi volt a támadók eredeti célpontja, a parlament – ahol a képviselők éppen terrorellenes törvényjavaslatokról tárgyaltak – vagy az azzal egy háztömbben, a Bardo palotában lévő Bardo Múzeum.


A France 24 tudósítása


Amatőr felvételek a eseményekrőlAntiterrorista kommandósok a múzeumban


Ez a fotó állítólag már biztonságban lévő turistákról készültA Bardo palota

A múzeum egy egykori uralkodói palotában található, a kiállítást az egykori hárem gazdagon dekorált termeiben rendezték be.

A múzeum alagsorában ókori települések makettjei, a tárolókban pedig a leletek vannak. Láthatók ott kőkorszaki eszközök, primitív ékszerek, a pun korból származó szarkofágok, sztéléket, szobrok, lámpák és érmék. A római kort leginkább a mozaikok idézik.

A Mahdiyah-teremben az i. e. 81-ben elsüllyedt görög hajóról származó kincseket állították ki. A hajót 1907-ben találták meg.

A palota másik, sokkal kisebb épületében ülésezik a parlament. A XVI. századi régi őrtorony ma az őrség szálláshelye.

Via: vilagnezo.hu