Lövöldözés után fogták el a katonák támadóját

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

A merénylő az autópályán menekült. A lövöldözésben egy rendőr is megsebesült.


A rendőrség elfogta azt a férfit, aki szerdán katonák közé hajtott – mondta Edouard Philippe francia kormányfő. A gyanúsítottat a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán fogták el.

A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter is azt mondta, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset. Levallois-Perret-ben hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A település polgármestere szerint az autó egy szűk zsákutcából hajtott ki és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó járőrökbe.

A sötét színű autó – a szemtanúk szerint egy BMW – elhajtott a helyszínről. Az ügyészség terrorellenes vezette a nyomozást, és a gyanúsítottat lövöldözés után elfogták az A16-os autópályán. Annyit közöltek róla, hogy 1980-ban született. Fegyvert nem találtak nála, de ellenállt a letartóztatásnak.

A gyanúsított autóját – amit feltételezhetően a merénylethez is használt – golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltéved lövedék eltalált egy rendőrt is.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, és az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg a terroristák. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál.

A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle műveletben több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni. A szerdai volt a katonák és rendőrök elleni 15. merénylet. Florence Parly védelmi miniszter kijelentette: a gázolásos támadás azt bizonyítja, hogy a veszély továbbra is reális, és a 7000 fővel rendelkező Sentinelle-re "még inkább szükség van, mint eddig bármikor".