Lövöldözés Kramatorszkban, belügyi alakulatok Szlovjanszkban - élő

Fotó: Europress/AFP/Alexey Kravtsov / Europress/AFP/Alexey Kravtsov

-

Halálos áldozatai vannak az ukrán hadsereg által indított akciónak a kelet-ukrajnai Kramatorszkban. Lelőttek egy repülőgépet, a helyiek megpróbálják megakadályozni az ukránok benyomulását. Szlovjanszkban a belügyi alakulatok hatoltak be a városba.


21:38

Újabb helikopterek Kramatorszkban

További ukrán helikopterek érkeznek a kramatorszki katonai repülőtérre, amit a hadsereg tart megszállva. A helyi lakosok még mindig a repülőtéren kívül gyülekeznek, olvasható a Twitteren.


20:15

Washington egyetért az ukrán katonai fellépéssel

Az Egyesült Államok egyetért az oroszbarát szakadárok ellen indított ukrán katonai akcióval - derült ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője állásfoglalásából. Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de az ukrán kormánynak válaszolnia kellett „tarthatatlan”  helyzetre. Washington ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának. Az amerikai külügyminisztérium kedden Oroszország ellen újabb szankciókat helyezett kilátásba, de jelezte, hogy elrendelésük nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt.


19:26

Szlovjanszkban nyugalom van, de gyülekeznek a helyiek

Az RT.com spanyol tudósítója szerint Szlovjanszkban nyugalom van, de több százan gyülekeznek a város központjában. A helyiek népszavazást és nagyobb önállóságot akarnak. A regionális hivatal és a rendőrség épületét még mindig az oroszbarát szeparapisták tartják megszállva, ukrán csapatokat nem látni a városon belül.


18:42

A krímiek Szlovjanszkban vannak

A Guardian jelentése szerint Szlovjanszkban olyan oroszbarát szeparapista fegyveresek vannak, akik egy hónappal ezelőtt a Krímben bukkantak fel.


18:36

Oroszbarát sérültek Kramatorszkban

Állítólag két oroszbarát szeparapista sérült meg Kramatorszkban a repülőtéri összecsapás során. A Guardiannak tudósító Alec Luhn Twitter-bejegyzése szerint egyiküket golyó horzsolta.


18:09

Kramatorszkot a levegőből figyelik

Katonai gépek és helikopterek felügyelik az ukrán hadsereg Kramatorszkban zajló akcióját. Az ITAR-TASSZ katonai szóvivőkre hivatkozva azt írja, a városban nyugalom van, a hadsereg egységei folytatják az akciót.


17:54

A hadseregé a kramatorszki repülőtér

Ezt Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő jelentette be a Guardian szerint. A hadsereg ellenőrzi a kramatorszki katonai repülőteret, mondta.


17:41

Medvegyev párbeszédet sürget

Az ukrán hatóságoknak párbeszédet kell kezdeniük a lakossággal, és el kell ismerniük valamennyi etnikai csoport érdekeit - jelentette ki kedden Moszkvában Dmitrij Medvegyev. Az orosz kormányfő szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, ami „ijesztő”. A kormányfő ugyanakkor reményét fejezte ki: az ukrán hatóságok kellően józanok ahhoz, hogy elejét vegyék a konfliktus további kiszélesedésének. Kelet-Ukrajnában az embereknek éppúgy joguk van véleményük kifejtésére, ahogy azt a kijevi Majdanon a tüntetők tették - hangoztatta a miniszterelnök újságírók előtt.


17:38

Kijev: különleges művelet zajlik Kramatorszkban

A terrorellenes intézkedések keretében különleges műveletet kezdtek az ukrán fegyveres erők Kramatorszkban - erősítette meg a kijevi védelmi minisztérium. A tárca annyit közölt, hogy a kelet-ukrajnai városban „elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében, amelyek végrehatásához a fegyveres erők támogatást nyújtanak”. Részleteket a műveletről hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra. A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy már halálos áldozata is vannak a műveletnek. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium a művelet befejeződése után tájékoztatja a sajtót.


17:33

Ellenáll a lakosság

A kramatorszki repülőtérnél helyi lakosok jelentek meg „Ne lőjetek a kramatorszkiakra!” feliratú transzparenssel. Megpróbálnak barikádot építeni, hogy elzárják a repülőtéren lévő ukrán alakulatokat - olvasható a Twitteren.


17:22

Lelőttek egy repülőgépet

Lelőttek egy Szuhoj-27-es típusú repülőgépet Kramatorszkban. Az ITAR-TASSZ beszámolója alapján nem világos, ki vezette a gépet, illetve kik lőtték le a repülőt. Szemtanúk szerint halottak vannak a város katonai repülőterén, előzőleg 4 halálos áldozatról és 2 sérültről érkezett jelentés.