Lövöldözés egy terrorellenes akcióban Brüsszelben

Fotó: BELGA MAG / DIRK WAEM

-

Egy rendőr könnyebben megsérült. A két gyanúsított szökésben van.


Lövéseket adtak le egy terrorellenes akcióban Brüsszel külvárosában, Forestben. A Reuters szerint három rendőr megsérült (az egyik nem a támadásban, hanem kicsit később), legalább két támadó szökésben van.


A brüsszeli ügyészség szóvivője, Eric Van Der Sypt megerősítette, hogy rendőrök használták a fegyverüket. A sérült rendőrről pedig azt mondta a rendőrség szóvivője, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy egy lövés találta-e el.

A Standaard.be forrásai szerint nem csak egy, hanem két vagy három sérültje van a lövöldözésnek. A belga lap arról is ír, hogy az elkövetők egy házból lőttek kifelé a rendőrökre, valószínűleg Kalasnyikovokkal.

A rendőrség azt kéri a környék lakóitól, hogy mindenki zárkózzon be, két közeli általános iskolát is lezártak.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve elismerte, hogy francia erők is részt vesznek az akcióban.Eric Van Der Sypt arról is beszélt, hogy az eset összefügg a tavaly november 13-i párizsi merényletekkel, amelyben 130-an vesztették életüket. A belga rendőrség azóta is kutatja az Iszlám Állam harcosait az országban, ugyanis belga és francia állampolgárságú fiatalok tervezték meg és hajtották végre a francia főváros több helyszínen történt bombázását, lövöldözését.

A rendőri művelet jelenleg is tart, állítólag két gyanúsított is menekül a hatóságok elől. Helikopterek járják a térséget, több kommandós csapat is a helyszínre érkezett.

A párizsi támadásokban szintén résztvevő 26 éves Salah Abdeslam is brüsszeli volt, jelenleg is szökésben van. Belgiumban a terrorcselekmények óta 10 embert tartóztattak le.

A novemberi események után – a NATO és EU központjának is otthont adó – Brüsszel egy ideig le volt zárva, máig magas fokú a készültség a városban.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.