Müncheni lövöldözés - megölte magát a német-iráni támadó

Fotó: dpa / LUKAS SCHULZE

-

Lövések dördültek egy bevásárlóközpontban péntek délután, 9-en haltak meg, sok a sebesült. A támadó öngyilkos lett.


A legfontosabb fejlemények:

  • Lövöldözés volt Münchenben, az Olympia plázában: 10 ember meghalt, fiatalkorúak is.
  • A merénylő öngyilkos lett
  • A sebesültek számát 10 és 20 közé teszik, gyerekek is vannak köztük, néhányan súlyos állapotban vannak
  • Egy támadó volt, egy két éve a városban élő, 18 éves iráni-német férfi
  • A lakosságot felszólították, hogy maradjanak otthon és kerüljék az utcákat
  • Az emberek az interneten kerestek menedéket éjjelre
  • Téves hírek is lábra kaptak második lövöldözésről illetve a merénylő társairól
  • Hajnalra helyreállt a közlekedés Münchenben, nyugalom uralkodik, ugyanakkor az Odeonsplatzra tervezett és péntek délután már megnyílt sörfesztivál további rendezvényeit lemondtákLövések dördültek a müncheni Olympia bevásárlóközpontban péntek délután hat előtt – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung. Sajtóértesülések szerint a lövöldözés 17.52-kor tört ki egy McDonaldsban. Német újságok korábban 15 halottról számoltak be, később a bajor belügyminisztérium azt közölte: 3-an vesztették életüket a támadásban. A bajor közszolgálati rádió és a rendőrség előbb 6, majd 8 áldozatról és tucatnyi sérültről számolt be. Végül az derült ki, hogy a halálos áldozatok száma 9.

A tizedik halott maga a merénylő: a pláza közelében találták meg a holttestét. Öngyilkos lett, bár egy egy civil ruhás rendőr is tüzelt rá. Boncolással kell majd megállapítani, hogy megsebesítette-e.

A fejlövéssel fekvő tettes mellett egy piros hátizsák volt, az, amelyet a támadásról készült videofelvételeken is látni lehetett. A tűzszerészek robottal közelítették meg a holttestet, mert nem lehetett kizárni, hogy robbanószerkezet van a hátizsákban.

Ezen a videón a támadás egyik pillanata látható: az emberek rohanni kezdenek, és lövések hangja hallatszik.Szombaton hajnalban a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője azt mondta, hogy egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője. Hubertus Andrä tájékoztatóján azt mondta, hogy az elkövető indítékairól egyelőre semmit sem tudnak.

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.


A támadásokról készült felvételeken a támadó azt kiabálja: „német vagyok, itt születtem!”

A külügyminisztérium szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár.Bár szemtanúk szerint 3 fegyveres követte el a támadást, éjjel a rendőrség azt közölte, hogy csak egy merénylő volt.

A tévedés onnan származott, hogy két ember egy autóval feltűnően gyorsan távozott a helyszínről. De megtalálták őket, és megállapították, hogy nincs közük a bűncselekményhez.

A támadás után a rendőrség lezárta a környéket és arra kérték a münchenieket, hogy kerüljék el a pláza körüli utcákat.A lövöldözésben 3 ember életveszélyesen, 18 könnyebben megsebesült. A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak.

A rendőrség leállította a tömegközlekedést, és kiürítették a központi pályaudvart. Csak hajnalban indultak újra a járművek.A rendőrség azt kérte az emberektől, hogy ne osszanak meg közösségi oldalakon fotókat. Emellett arra szólították fel a lakosokat, hogy kerüljék a nyilvános helyeket. Később a hatóságok arra is megkérték a polgárokat, hogy nyilvános fórumokon és közösségi oldalakon ne találgassanak a támadással kapcsolatban, ez ugyanis – bár nem indokolták – megnehezíti a munkájukat.

A CNN-nek nyilatkozó egyik szemtanú, Lynn Stein, aki a pláza egyik üzletében dolgozik, elmondta: „Néhány lövést hallottam, miközben az üzletben voltam. Kinéztem és azt láttam, hogy az emberek rohannak. Újabb lövések dördültek – nekem úgy tűnt, mintha a parkolóból hallatszott volna.”Az Olimpiai pláza a müncheni olimpiai stadion mellett található, ahol az 1972-es ötkarikás játékokon palesztin terroristák támadták meg az izraeli sportolók szállását. Az akkori támadásban 11-en vesztették életüket.

Arról a pillanatról is készült videó, amikor a rendőrök behatoltak a plázába.Nem lehet kizárni, hogy a müncheni lövöldözés terrortámadás volt – mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter. A biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és „nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem” – mondta Altmaier.

A bajor kormány megkezdte a válságtanácskozását, az ülést Horst Seehofer miniszterelnök vezeti. Angela Merkel kancellár szombatra összehívta a szövetségi biztonsági tanács ülését. Az illetékes miniszterek már elindultak Berlinbe, néhányan ugyanis szabadságukat töltik.

2300 rendőrt mozgósítottak. Érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől, és az osztrák rendőrség Cobra terrorelhárító-alakulatától is.

Ezen a videón látszik, hogy a mentők megpróbálják ellátni a sebesülteket.A rendőri akcióról készült ez a videó.Éjszakai menedék

A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn közölte, hogy a vonatokon éjszakázhatnak azok, akik nem tudnak hazajutni. A müncheni mecsetek is nyitva maradtak, és bárkit befogadnak éjszakára.

München utcái éjjel kihaltak, az emberek eleget tettek a rendőrség felhívásának, és igyekeztek biztonságos helyre húzódni.Meg nem erősített hírek szerint a rendőrök megtalálták a támadók autóját, és további vizsgálatokra elszállították. Ma reggel 7-kor a rendőrség behatolt a támadónak a Maxvorstadt kerületben lévő lakásába, egyes hírek szerint az apját kihallgatásra magukkal vitték. A támadót a szomszédok békés, nyugodt fiatalembernek írták le.