Tizenkilenc éves, kicsapott diák a floridai tömeggyilkos

Fotó: MTI/EPA / Cristobal Herrera

-

Legkevesebb tizenhét halottja van a parklandi iskolai lövöldözésnek. Tizenhat sebesültet szállítottak kórházba.


A tömeggyilkosságot az iskola volt diákja, Nikolaus Cruz követte el. A 19 éves tettest az iskola közelében lévő lakásában fogták el, ellenállást nem tanúsított.

A diákot magaviselete miatt korábban kicsapták az iskolából – mondta Scott Israel, a floridai Broward megye seriffje. Egyelőre nem tudni, hogy ennek volt-e köze a mészárláshoz.

Az első lövések a tanítás végén dördültek el az iskola bejárata előtt. A támadás az udvaron és az épületben folytatódott. A diákok magukra zárták a tantermeket, amíg a rendőrök meg nem érkeztek.A légi felvételeken az látszott, hogy az iskola udvarán mozdulatlan emberek hevertek, feltételezhetően valamennyien megsebesültek. Az iskolát tucatnyi rendőrautó és egy páncélozott jármű vette körül, az épületben lévő diákokat rendőrségi biztosítás mellett kimenekítették.Az elnököt azonnal tájékoztatták az incidensről. Donald Trump részvétét fejezte ki és a Twitteren azt írta, hogy egyetlen tanárnak vagy diáknak sem szabad soha úgy éreznie, hogy az iskolában nincs biztonságban. Az elnök kapcsolatban állt Rick Scott floridai kormányzóval, aki a helyszínre utazott.

Robert Runcie, megyei tanfelügyelő "rettenetesnek" nevezte a helyzetet. Már első megszólalásában azt valószínűsítette, hogy az elkövető az iskola jelenlegi vagy volt diákja is lehetett. Azt mondta, az iskola nem kapott fenyegetéseket és a tragédiának semmi előjele nem volt.

Az USA-ban 2013 óta 291 iskolai lövöldözés történt, vagyis átlagosan hetente egy.