Lövésekkel oszlatták az ellenzéki tüntetéseket Kenyában

Fotó: AFP / JENNIFER HUXTA

-

Az elnökválasztást ismét erőszakhullám követte.


Legalább 11 ember vesztette életét Kenyában az elnökválasztások utáni erőszakhullámban. Az ellenzék szerint a biztonsági erők több mint 100 emberrel, köztük gyermekekkel is végeztek, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték. A választáson alulmaradt ellenzék szóvivője, James Orengo szerint a biztonsági erők provokálták ki az erőszakot.

A kormányzati intézmények tevékenységét megfigyelő Kenyai Eberi Jogi Bizottság úgy tudja, hogy legkevesebb 24 embert lőttek agyon rendőrök. A jogvédők felszólították a rendőrséget, ne használjon éles lőszert a civilekkel szemben.

Nairobiban szombatra virradóra kilenc holttestet szállították a hullaházába. A férfiakkal a rendőrség végzett a főváros Mathare nevű nyomornegyedében fosztogatók ellen indított műveletben – közölte a rendőrség. Szemtanúk szerint egy eltévedt lövedék egy fiatal lánnyal is végzett.

Arról is érkeztek hírek, hogy a rendőrség fegyverrel oszlatta fel a tüntetéseket a fővárosi nyomornegyedben. A tiltakozók utakat torlaszoltak el, és meggyújtották a barikádokat. A rendőrség éles lőszerrel lőtt a tüntetőkre.

A kenyai rendőrség szerint a péntek esti tüntetéseken két tüntetőt lelőttek, ötöt pedig megsebesítettek. A tiltakozás az ellenzéki fellegvárnak számító Kisumu külvárosában volt, ahol az ellenzéki jelölt, Raila Odinga renkívül népszerű.

A kenyai választások győztesének kihirdetett Uhuru Kenyatta hivatalban lévő elnök egységre szólított, Odinga szerint viszont elcsalták a voksolást.