Lőszert dobtak le a szíriai lázadóknak amerikai katonai szállítógépek

-

Az Egyesült Államok katonai szállítógépei hétfőre virradó éjjel jelentős mennyiségű lőszert juttattak el az Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőkhöz - jelentette katonai és kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN.


A C-17-es típusú gépek összesen 50 tonnányi utánpótlást dobtak le az éj leple alatt a Szíria északi részén fekvő Haszaka tartományban, az Egyesült Államok által korábban már átvilágított Szíriai Arab Koalíció nevű mérsékelt felkelőszövetség harcosai számára.


Az amerikai hírcsatorna kormányzati forrására hivatkozva azt közölte, hogy a felkelők sikeresen összegyűjtötték az amerikai gépek által ledobott összes utánpótlást, amely kis kaliberű fegyverekbe való lőszerből és más harci eszközökből, köztük kézigránátokból állt. A szállítógépeket vadászrepülők kísérték a bevetés során.

A lőszerszállítást a Reutersnek egy katonai forrás is megerősítette. Mind a CNN, mind a Reuters úgy vélte, hogy az akció a szíriai mérsékelt ellenzék támogatását célzó, a Pentagon által a múlt héten átalakított új amerikai stratégia első lépése volt.

Egyes sajtójelentések szerint az utóbbi időben az orosz légierő több csapást mért olyan, az Iszlám Állam mellett a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen is küzdő fegyveres csoportokra, amelyeket a CIA képzett ki és fegyverzett fel.