Lopott francia vízzel itatták a svájci teheneket

-

A kisebb diplomáciai súrlódást okozó bizarr ügyről a Neue Zürcher Zeitung számolt be. Svájci katonai pilóták francia tóból vittek vizet a hőségben szenvedő svájci teheneknek. Bocsánatkérés lett a vége.


Speciális tartályok és két helikopter segítségével több mint ötvenezer liter vizet emeltek ki a pilóták a Jura-hegység franciaországi részén, a határ mellett lévő Rousses-tóból. A francia hatóságok ugyanakkor a tartós szárazságra tekintettel csökkentették a vízhasználat mértékét.

A svájci pilóták azért nem a Genfi-tóhoz vagy a svájci hegyek más vízforrásaihoz repültek, mert azok messze voltak, így rengeteg üzemanyagot pazaroltak volna. Akciójuk azért sem maradhatott titokban, mert a franciaországi tó fürdővendégei dühödten számoltak be a szövetségi légierő múlt csütörtöki "inváziójáról", amely az úszókat és a halászokat is megzavarta.


Manapság nincs titok, videó is készült az esetről


Christophe Mathez, Les Rousses községének alpolgármestere szerint a hatóságok nem tudtak a hadműveletről, Svájc nem kért engedélyt és nem is figyelmeztette őket előzetesen. A svájci sajtó viszont azt írta, a katonaság kért engedélyt, csak éppen nem a helyi hatóságoktól vagy a rendőrségtől, hanem a francia légierőtől.

A svájci hadsereg végül kedden hivatalosan is bocsánatot kért Franciaországtól. „Amint kapcsolatba léptek velünk, kiderült, hogy kommunikációs hiba történt, és abbahagytuk a műveletet" - közölte Denis Froidevaux, a svájci katonaság tisztviselője.