Londoni szála is van Orbán Viktor moszkvai útjának

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Miközben Putyin Orbán Viktorral tárgyalt zárt ajtók mögött az Oroszország elleni szankciók feloldásáról, a VS.hu információi szerint Budai Gyula Londonban próbálta puhítani brit partnereit ugyanebben az ügyben. Kormányzati forrásaink szerint a moszkvai tárgyalások lényege ez a kérdés volt, ugyanakkor kérdés, hogy a magyar kormányfőnek lesz-e elég befolyása, hogy segítsen Putyinnak.


Londonban tárgyalt szerdán és csütörtökön Budai Gyula, a megbeszélések fő témája az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések feloldása – tudta meg a VS.hu. Értesülésünket megerősítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium is, azt mondták, pénteken adnak bővebb tájékoztatást Budai Gyula megbeszéléseiről.

Információink szerint Budai Gyula az oroszembargó-ügyi biztos (hivatalosan: Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos) Michael Tathammel, a brit Külügyminisztérium Kelet-európai és Közép-ázsiai Főosztályának vezetőjével, illetve a Mezőgazdasági Minisztérium mezőgazdaságért felelős vezetőjével tárgyalt.


A kemény britek

Nagy-Britannia az ukrán konfliktus nyomán Oroszországgal szemben elrendelt gazdasági büntetőintézkedések egyik legfőbb támogatója. Az ezekre válaszként elrendelt orosz gazdasági korlátozások a magyar mezőgazdaságnak is érzékeny veszteségeket okoznak; a magyar kormány a kezdetektől azon az állásponton volt, hogy nem látja értelmét az embargónak.

Orbán Viktor ugyanakkor mindeddig azt hangoztatta nyilvánosan: a magyar álláspont mindig a német kormányéval fog megegyezni. Ameddig Merkel a szankciók fenntartása mellett van, addig mi is támogatjuk a büntetőintézkedéseket – ha Merkel esetleg meggondolja magát, akkor persze annál nagyobb örömmel szavazunk mi is a szankciók ellen az Európai Tanácsban.


Kértek tőlünk valamit


Decemberben minden különösebb vita nélkül szavazták meg a szankciók féléves meghosszabbítását Brüsszelben. Azóta viszont – egy kormányzati forrásunk szerint – Orbán Viktor és több miniszter is egyre inkább úgy gondolja: a szankciók ártanak a magyar gazdaságnak, és miközben Angela Merkel és Francois Hollande hivatalosan kiáll mellettük, a háttérben a német és a francia kormány tagjai is „minden skrupulus nélkül utazgatnak Moszkvába lehetséges üzletekről tárgyalni Putyinékkal”.

„Ha Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter is kimehet Moszkvába elmondani, hogy enyhíteni kellene a szankciókon, ha a francia kormány tagjai tárgyalhatnak az oroszokkal, ha az olasz kormányfő is beszélhet erről, akkor mi miért nem?” – érvelt kormányzati forrásunk a mostani látogatás mellett, ami után Orbán Viktor arról beszélt: júniusban már nem lesz egyértelmű, hogy az EU meghosszabbítja a büntetőintézkedéseket.


Már letárgyalták

Információink szerint ez volt a látogatás legfontosabb része, a többi napirenden lévő ügyről ugyanis már korábban tárgyaltak, vagy elvi megállapodás is született róluk. Így a gázszerződés meghosszabbítása, a paksi beruházás megerősítése vagy a magyar cégek lehetséges szerepvállalása a 2018-as oroszországi futball-világbajnokság építkezésein is szóba került már éppen egy éve, amikor Putyin jött Budapestre.


Igaz, a stadionépítési ügy érdekes: Vlagyimir Putyin ugyanis most is csak annyit mondott, hogy „ugyan meglévő szerződéseket nem bontanak fel”, de „további kapcsolódó infrastrukturális beruházásokban” még részt vehetnek magyar cégek. Ez alátámasztja, amit az ügyről korábban írtunk: információink szerint a magyar fél próbált lobbizni, hogy kormányközeli üzletemberek építőipari vállalkozásai helyzetbe kerüljenek, de az oroszok a tavalyi ígéretek után csak arra voltak hajlandóak, hogy „felajánlják”: az érdeklődő magyar vállalkozások is induljanak el a kiírt tendereken. Így egy év alatt gyakorlatilag semmi nem történt.


Budai Gyula (jobbra) is lobbizott


Ha Putyin arra kérte magyar partnerét, hogy lobbizzon uniós szinten a szankciók feloldásáért, akkor Orbán Viktor nincs könnyű helyzetben. Ezt ugyanis hatékonyan csak úgy tudná megtenni, ha összehoz egy kisebb „szankcióellenes minikoalíciót”. Ez viszont nem lesz könnyű, mivel azokkal az országokkal, melyek egyébként nem rajonganak az embargóért (Olaszország, Görögország) a menekültválság miatt gyakorlatilag nem vagyunk beszélő viszonyban. Egyetlen szóba jöhető fajsúlyos szövetségesünk, Lengyelország pedig biztosan nem támogatna ilyen kezdeményezést.

Vélhetően ezért utazott Budai Gyula Londonba, hiszen egy sor más ügyben egyébként kifejezetten erős érdekazonosság áll fent a brit és a magyar kormány között, David Cameron januári budapesti útja pedig bizonyította, hogy a személyes jó kapcsolat is megvan a két kormányfő között. Ettől függetlenül is kérdéses, mennyire lehet meggyőzni a brit kormányt, hogy álljon Moszkva pártjára.

Diplomáciai forrásból egyébként úgy értesültünk, több ország moszkvai diplomatája is meglepetéssel fogadta a találkozó kifejezetten barátságos légkörét, és Orbán Viktor Putyint méltató mondatait. „Úgy tűnik, mostantól minden évben lesz négyszemközti találkozó. Ehhez képest például Merkel és Orbán között négy évet kellett várni egy hasonlóra, és a miniszterelnök ritkán látogat uniós fővárosokba is. Ez azért világosan kijelöli a magyar diplomácia új irányait” – mondta egy a magyar–orosz kapcsolatokra rálátó forrásunk.

Így még érdekesebb lesz az ukrán külügyminiszter jövő szerdai látogatása, amely Petro Porosenko elnök tavaszra tervezett budapesti útját hivatott előkészíteni. Jövő héten egyébként a brit és az amerikai követség támogatásával „ukrán hétre” is sor kerül több nyilvános rendezvénnyel, és az ukrán nagykövetet is vendégül látják több nyugati képviseleten. Egy szervező szerint a programokkal azt is demonstrálni szeretnék, hogy kiállnak Ukrajna mellett a konfliktusban.