Londoni metrómerénylet: őrizetben a hatodik gyanúsított is

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

Csütörtökön öt helyen tartottak házkutatást.


A rendőrség őrizetbe vett egy 17 éves fiút a múlt heti londoi metrómerénylet miatt – ő már a hatodik, akit az ügyben elfogtak. A fiút a Thornton Heath negyedben vették őrizetbe,és a rendőrség házkutatást kezdett a lakóhelyén.

A merényletben használt pokolgép, amelyet egy festékes vödörbe rejtettek, nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

Először egy 18 éves férfit vettek őrizetbe még szombaton, a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A sajtó szerint őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen. Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslowban, a Heathrow repülőtér közelében, kedden és szerdán pedig három embert a walesi Newportban.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.